Γιατί η Morgan Stanley εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα ουραγό στην Ευρωζώνη

Γιατί η Morgan Stanley εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα ουραγό στην Ευρωζώνη
epa03316193 An illustration showing a Greek flag projected onto a Greek one euro coin in Schwerin, Schwerin, Germany, 24 July 2012. International creditors will on 24 review Greece's troubled austerity programme at a time of renewed concern about the country's future in the eurozone. The new conservative-led coalition government is scrambling to come up with 2.5 billion euros (3 billion dollars) more in savings to meet the target of 11.5 billion euros set by the European Union and the International Monetary Fund (IMF) for 2013 and 2014. Among the measures recommended by the Center of Planning and Economic Research (KEPE) pension cuts worth an estimated total of 5.1 billion euros. EPA/JENS BUETTNER
Σημαντικές οι διαφοροποιήσεις στην οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο. Διαχρονική η υστέρηση της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες που παρακολουθεί η Morgan Stanley.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης, οι σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός της ενιαίας ζώνης μεταξύ των επιμέρους κρατών. Ο αμερικανικός οίκος χωρίζει τα κράτη σε τρεις επιμέρους ομάδες: αυτά που είναι πάνω από τον μέσο όρο (Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία), όσα βρίσκονται κοντά στο μέσο (Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία) και αυτά που κινούνται κάτω από το μέσο όρο.

Στο τελευταίο γκρουπ περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Όπως σημειώνεται, η τελευταία δείχνει αναιμική ανάπτυξη και βιωσιμότητα χρέους, αλλά εμφανίζεται ανθεκτική σε ότι αφορά την εξωτερική θέση. Η Πορτογαλία είναι σχετικά ισχυρή αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά την κυκλική ανάκαμψη.

Η Ελλάδα, παρά την σημαντική δομική πρόοδο, παραμένει κάτω από το μέσο όρο, κάτι που δείχνει αδύναμη δυνητική ανάπτυξη και μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. Στο τελευταίο αυτό μέτωπο η χώρα μας βρίσκεται σε ανάλογα δυσχερή θέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με την Morgan Stanley θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να διορθωθεί αυτό, υπό την υπόθεση ότι θα υπάρξουν διατηρήσιμα πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Γι’ αυτό παραμένει πηγή δυνητικών κινδύνων σε περίπτωση ενός σοκ ρευστότητας.

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά επισημαίνεται ότι η χώρα μας έχει πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα το μεγαλύτερο δομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη και για το λόγο αυτό στον συγκεκριμένο δείκτης καταφέρνει να προσπεράσει την Ιταλία και να τοποθετείται προτελευταία.