Morgan Stanley: Η Ρωσία μπορεί να χρεοκοπήσει άτακτα στις 15 Απριλίου

Morgan Stanley: Η Ρωσία μπορεί να χρεοκοπήσει άτακτα στις 15 Απριλίου
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tα ρωσικά CDS έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 2.500 μονάδες βάσης

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει στα μέσα Απριλίου η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με την τράπεζα Morgan Stanley.

Ειδικότερα, όπως λέει ο αμερικανικός οίκος, οι πιθανότητες να εξυπηρετήσει η Ρωσία το εξωτερικό της χρέος μειώνονται. Οι τιμές των ομολόγων της έχουν πιάσει πάτο, ενώ η ύφεση, ως ενδεχόμενο, γίνεται ολοένα και πιο ορατοί, καθώς οι περιορισμοί όσον αφορά τις πληρωμές συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πλέον πιθανό σενάριο» έγραψε σε ενημερωτικό σημείωμά του ο αναλυτής Simon Waever, προσθέτοντας: «Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα είναι άτακτη, σαν αυτής της Βενεζουέλας». Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί στις 15 Απριλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043. 

Ενδεικτικά, η τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς για το δολάριο ΗΠΑ, το χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο.

Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από το όριο. Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley είπε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μοναδικά παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ρωσικά CDS έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 2.500 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν αθέτηση πληρωμών καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο χρέος της Ρωσίας έχει επιφέρει στους επενδυτές μέσες απώλειες 81% από την αρχή του έτους. Μόνο το δημόσιο χρέος σε δολάρια από τη Λευκορωσία παρουσίασε χειρότερη απόδοση το 2022, με απώλειες 93%, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Η αθέτηση πληρωμών θα μπορούσε να συνδέεται με την απροθυμία της Ρωσίας να πληρώσει ξένους πιστωτές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι τράπεζες των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να δέχονται πληρωμές με κουπόνια από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι πληρωμές σε ξένους επενδυτές θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας. «Η δυνατότητα για σημαντικές περαιτέρω πωλήσεις θα ασκήσει πρόσθετη καθοδική πίεση στις τιμές», έγραψε η Morgan Stanley. «Βλέπουμε πολύ λίγα κίνητρα για οποιονδήποτε επενδυτή να μπει σε ρωσικά κρατικά ομόλογα σε αυτό το σημείο».