Μοrgan Stanley: Στο κόκκινο τα κέρδη στη Wall – Πτώση -15% στον S&P, στις 3.400 μονάδες

Μοrgan Stanley: Στο κόκκινο τα κέρδη στη Wall – Πτώση -15% στον S&P, στις 3.400 μονάδες
Photo:
Η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μπαίνουν στο δεύτερο μέρος του αφηγήματος «Πάγος»...

Εμμένει στο αφήγημα «Φωτιά και πάγος» η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, που ουσιαστικά υπονοεί πως οι μετοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και γενικότερα αναμένεται να υποχωρήσουν έτι περαιτέρω…

«Aυτήν τη φορά η πτώση στις μετοχές θα προέλθει κυρίως από τα χαμηλότερα κέρδη (και το υψηλότερο επασφάλιστρο για την ανάληψη κινδύνου) και όχι από τα υψηλότερα επιτόκια» αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Mark Wilson, προσθέτοντας ότι τα κορυφαία μοντέλα κερδών είναι στο κόκκινο για τον S&P 500».

Αν μη τι άλλο, το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τους επενδυτές όλων των κατηγοριών. Ο δείκτης Russell 3000 έχει υποχωρήσει περίπου 18% από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα (YTD).

Επίσης, ο Russell 3000 Growth έχει υποαποδώσει σημαντικά (-24%), ενώ την ίδια στιγμή ζημίες καταγράφουν και οι επενδυτές αξίας (-11%). Στην πραγματικότητα, μόνο δύο τομείς, η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, έχουν σημειώσει άνοδο σε απόλυτες τιμές φέτος, ενώ μόλις το 24% όλων των μετοχών στον Russell 3000 βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

«Αρκεί λοιπόν να πούμε ότι η φετινή χρονιά ήταν ιστορικά κακή για τις μετοχές τόσο ως προς τις αποτιμήσεις όσο και ως προς το εύρος, αλλά αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να είμαστε bullish. Πιστεύουμε ότι το φτωχό εύρος είναι ενδεικτικό των προκλήσεων που θα έρθουν στην αναπτυξιακή πλευρά της εξίσωσης. Και ενώ ορισμένοι υποστήριξαν πρόσφατα ότι το εύρος ώθησης από τα χαμηλά του Ιουνίου είναι σημάδι καλύτερων εποχών, διαφωνούμε κατηγορηματικά» επισημαίνει ο αναλυτής.

«Δεν είχαμε δει τα χαμηλά επίπεδα»

Στη συνέχεια, η Morgan Stanley αναφέρει πως Ιούνιος ήταν μήνας δραματικής πτώσης για τα ομόλογα και τις μετοχές, τα χαμηλά δεν τα έχουμε δει, η bear market συνεχίζεται.

Η απαισιοδοξία της ειδικά για τη Wall Street και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 βασίζεται στην άποψη πως η πτώση στα forward PE κατά  -30% βασίζεται στα υψηλότερα επιτόκια.

«Το γνωρίζουμε αυτό επειδή το επασφάλιστρο κινδύνου (ERP) ήταν σταθερό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις για EPS σε ό,τι αφορά τον S&P 500 έχουν μειωθεί μόνο κατά ~1,5% ενώ τα P/E είναι τώρα ~8% υψηλότερα. Με τα επιτόκια τώρα ~30 μ.β. κάτω από τα υψηλά του Ιουνίου, το ERP έχει υποχωρήσει για άλλη μια φορά, σε μόλις ~285 μ.β. Αυτό δεν έχει νόημα, ιδιαίτερα δεδομένης της σημαντικής επιβράδυνσης των κερδών που πιστεύουμε ότι πρόκειται να υπάρξει.

Και έτσι, με τη Fed να διαψεύδει τις προσδοκίες για στροφή στη χαλάρωση, ο Wilson πιστεύει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μπαίνουν στο δεύτερο μέρος του αφηγήματος «Πάγος».

Εκτιμήσεις

Ποιες είναι λοιπόν οι νέες προβλέψεις του Wilson για τα κέρδη του S&P 500;

Στο βασικό σενάριο, τα EPS το 2022 θα μειωθούν περίπου 2% έναντι της αρχικής εκτίμησης, στα 225 δολ., το 2023 στα 212 δολ. (-10% έναντι της αρχικής εκτίμησης) και στα 226 δολ. το 2024 (-5% έναντι της αρχικής εκτίμησης).

Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις της βασικής περίπτωσης ’22/’23/’24 είναι τώρα 3%/13%/14% κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Βάζοντάς τα όλα αυτά μαζί, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση -15% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του 2022, με τον Wilson όμως να εκτιμά πως η εύλογη αξία, σε περιβάλλον ύφεσης, είναι στις 3.000 μονάδες.