Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει μασκαρεμένο μνημόνιο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η εκταμίευση της δόσης σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα», υπογράμμισε. Οι δυο εκκρεμότητες. Τι είπε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί έγιναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση». «Εχουμε κοινή άποψη με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρέπει να δουλέψουμε για τα κριτήρια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και να βρούμε από κοινού μια λύση», σημείωσε.

Ο επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει ένα σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος εκεί. «Θα αποφασίσουμε για την δόση, που δεν είναι δόση, αλλά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων αυτών θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα. Το βασικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να ξαναμπεί σε έναν δρόμο ανάπτυξης μετά από όλα αυτά τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας(Α)  υποδέχεται τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί(Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου,  Αθήνα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τσίπρας: Σε πολύ καλό δρόμο η Ελλάδα

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003. «Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, εξάροντας τις αποδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μοσκοβισί τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων -εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τα προσδιόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος- που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs). Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισαν ότι πλέον εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο που «δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αλλα συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.

 

 

Σχετικά άρθρα