Μοσκοβισί: Είμαι υπερήφανος που αντιστάθηκα στο Grexit

Μοσκοβισί: Είμαι υπερήφανος που αντιστάθηκα στο Grexit
epa06502690 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs gives a press conference on Winter 2018 Interim Economic Forecast in Brussels, Belgium, 07 February 2018. Commission said, 'Growth rates for the euro area and the EU beat expectations last year as the transition from economic recovery to expansion continues. The euro area and EU economies are both estimated to have grown by 2.4 percent in 2017, the fastest pace in a decade.' EPA/OLIVIER HOSLET

Δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Για μια δέσμευσή μου μπορώ να είμαι υπερήφανος: Ότι αντιστάθηκα πάντα στο Grexit. Kι εγώ και η Κομισιόν και η πατρίδα μου, η Γαλλία, βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου “Dans ce clair-obscur surgissent les monstres” που θα μπορούσε να μεταφραστεί «Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα» (Εκδόσεις Plon).

Ένας τίτλος «δανεισμένος εν μέρει» από τη λογοτεχνία, αλλά κι από μια βραβευμένη δραματική ταινία, για ένα βιβλίο πολιτικής επικαιρότητας που αφορά τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως είπε ο συγγραφέας, καθώς τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πράγματα, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν: την εκλογή Τραμπ, το Brexit, αλλά και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν που «κατακερμάτισε» ο πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, σχεδόν εξαΰλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα – στο οποίο ανήκει ο Πιερ Μοσκοβισί – και θρυμμάτισε τη δεξιά.

Ένας παλιός κόσμος συρρικνώθηκε και ένας νέος αναδείχθηκε, αλλά χωρίς ομοιογένεια. Στο παλιό και το νέο αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. Στο παλιό που όμως δεν έχει πεθάνει και στο νέο που δεν είναι σίγουρο αν θα σταθεροποιηθεί και τι ακριβώς θα είναι. Εκεί, σ’ αυτό το «ημίφως» υπάρχει ο κίνδυνος για τα «τέρατα».

Στις επίμονες ερωτήσεις των παρισταμένων, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, εκείνος απαντάει σταθερά με αισιοδοξία: «Θα είμαι πολύ ευτυχής όταν αυτό το καλοκαίρι, γιατί αυτό θα συμβεί, η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και θα είναι ικανή να καθορίσει το πεπρωμένο της με κυρίαρχο τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ως το τέλος, όχι να χαλαρώσουν… Αυτό το μήνυμα μετέφερα και στον Α. Τσίπρα και στον Ευ. Τσακαλώτο» τονίζει και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι σημαντικά».

Αναφέρεται στα 90 eurogroup και τις αναρίθμητες συναντήσεις στις οποίες έχει μετάσχει, κατά τη διάρκεια των ελληνικών μνημονίων, για τον πόνο των ανθρώπων που είδε στην Ελλάδα.

«Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας, αλλά και να κάνεις ελλείμματα όταν έχεις υπέρογκο χρέος είναι παράλογο, γιατί στο τέλος φτωχαίνεις τη χώρα» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα «στις πολιτικές λιτότητας και στις πολιτικές σοβαρότητας».

Κάνει εκτενή αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη και ειδικά στο βιβλίο του «συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων» για το οποίο λέει: «εγώ θα το τιτλοφορούσα, “παραμύθια για παιδιά”».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει ο Μοσκοβισί, περιγράφει στο βιβλίο τη δική του εκδοχή των eurogroup, ξεκινώντας από αλήθειες και καταλήγοντας σε ψέματα. «Εγώ πεθαίνω από ανυπομονησία να διηγηθώ τη δική μου ιστορία για τα eurogroup που ζήσαμε. Θέλω να γράψω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια μάχη ανάμεσα σ αυτούς που ήταν έτοιμοι για το Grexit και αυτούς που ήταν αντίθετοι. Εγώ και η Κομισιόν και η Γαλλία ήμασταν στην καλή πλευρά, όχι ότι δεν έγιναν λάθη -και μάλιστα πολλά- και ο λαός υπέφερε, αλλά τελικά συμβάλαμε η Ελλάδα να βγει πιο δυνατή απ αυτή τη δοκιμασία».

Στο ερώτημα τι εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα, όπως είχε δηλώσει στις συναντήσεις του που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία, απάντησε ότι «για την Ελλάδα σημαίνει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να έχει δική της αναπτυξιακή στρατηγική, να επωφεληθεί από τα μέτρα για το χρέος και να έχει μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα».

Αν μείνει στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε, με την ίδια προσπάθεια, θα πάνε όλα καλά. Και όλοι στην Ελλάδα πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει. Είναι εξάλλου και στο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να βγει από το πρόγραμμα και να επιτύχει αποτελέσματα» ανέφερε.

«Δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα»

Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια την Ελλάδα και ως υπουργός της χώρας μου και ως επίτροπος. Περάσαμε δυσκολίες γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά από το 2015 είμαστε στο σωστό δρόμο» είπε στην εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Economıst που φέτος έχει τίτλο ” Ο κόσμος το 2018″ ο Επίτροπος Οικονομιών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα και τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη και δήλωσε : «Βλέπουμε ότι και η Ελλάδα ανεβαίνει, η ανεργία μειώνεται και τα δημοσιονομικά πάνε καλύτερα».

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το 90% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, υπεραμύνθηκε της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τέλος τόνισε ότι «η Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους κα πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας-Μοσκοβισί: Ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι