Μοσκοβισί: Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία

Μοσκοβισί: Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία
epa05956390 European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, Pierre Moscovici, gestures while speaking at a news conference in Brussels, Belgium, 11 May 2017. Moscovici presented the European spring economic forecast. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσων τόνισε ακόμα ότι «πρέπει όλοι οι εταίροι να δράσουν με υπευθυνότητα» και αναφέρθηκε στη διευθέτηση του χρέους.

Προτροπή για «συνολική συμφωνία» στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αλλά και «σύσταση» να δείξουν υπευθυνότητα όλοι οι εταίροι για το ελληνικό ζήτημα απήυθυνε ο Επίτροπος Μοσκοβισί προς τους δανειστές της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τις Εαρινές Εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες.

Λίγη ώρα πριν αναχωρήσει και αυτός για το G7 στο Μπάρι της Ιταλίας στο περιθώριο του οποίου θα λάβει χώρα Washington Group ανάφερε ότι «η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση» θέτοντας ως ορόσημο το προσεχές Eurogroup.

Επισήμανε με νόημα ότι «τώρα εναπόκειται στο Washington Group να ολοκληρώσει τις συζητήσεις». “Και ελπίζω η συμφωνία που θα υπάρξει να είναι η ευρύτερη δυνατή και να διευθετήσει το θέμα του χρέους” δήλωσε. Εξήγησε όμως ότι αυτό είναι και ζήτημα των μελών “που θέλουμε να μετέχουν” στη συμφωνία περιλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Τόνισε ακόμη ότι “πρέπει όλοι οι εταίροι να δράσουν με υπευθυνότητα”.

“Πραγματικά ελπίζω και αναμένω ότι θα έχουμε μία συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου” επισήμανε. Πρόσθεσε ότι “καλωσορίζω την συμφωνία επί της αρχής” που επιτεύχθηκε στην Αθήνα.

“Μπορεί να ήμουν στο παρελθόν αισιόδοξος για την Ελλάδα” είπε, αλλά πρόσθεσε ότι “τώρα είμαι βέβαιος ότι πάμε στο επόμενο βήμα στην επιτυχή συμφωνία και στην συνολική συμφωνία”

«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το [σ.σ. ελληνικό] πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων» ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο ίδιος εξήγησε πως γι΄αυτό το λόγο οι προβλέψεις της Επιτροπής διαφοροποιούνται. «Λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Αλλά αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη άνοδο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως το μήνυμά του είναι «ξεκάθαρο» και «πολιτικό»: «Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα». «Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.