Μοσκοβισί προς δανειστές: Μην παίζετε με τη φωτιά

Μοσκοβισί προς δανειστές: Μην παίζετε με τη φωτιά
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μιλάει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τυπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο (δεν εικονίζεται),στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Αθήνα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έκκληση «στους δανειστές της Ελλάδας, να μην παίζουν με τη φωτιά», απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δίνει για όλα τα θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας (άμυνα, περιβάλλον, μέλλον ευρωζώνης, εμπόριο), στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν, το Παρίσι. Τίτλος της συνέντευξης Τύπου, «Η Ευρώπη σε δράση». 

Αναλυτικά, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε: «Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Παράλληλα ο Πιερ Μοσκοβισί, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, υπογράμμισε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Χθες Τετάρτη συνάντησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν έχει σήμερα συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο στόχος του είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο Eurogroup για «την αποδέσμευση κεφαλαίων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις προθεσμίες», αλλά να υπάρξει επίσης συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, ο Μοσκοβισί εξέφρασε εξάλλου την επιθυμία το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.

«Αρνούμαι να εξετάσω το ενδεχόμενο να φθάσουμε σε μια συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. Όλη η λογική της δουλειάς που γίνεται εδώ και χρόνια (…) είναι το ΔΝΤ να συμμετέχει ως εγγύηση ασφαλείας γι’ αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group αναζητώντας συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ενώ μια μέρα πριν, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε επαφές με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ενώ αναμένεται να συζητήσει και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.