Μοσκοβισί: Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν «στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού τους αντίκτυπου»

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς, προσερχόμενος στο Eurogroup, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα είναι «προσεκτική» προκειμένου να παραμείνει στις αγορές.

Ο Γάλλος Επίτροπος για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε πως «είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω και όχι σήμερα». Επίσης, ο Γάλλος υπογράμμισε τα εξής:

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε το διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές».

Προσέθεσε πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο «δημοσιονομικό αντίκτυπο» των μέτρων όσο και στον «κοινωνικό» αλλά και στην ανάπτυξη. Επισήμανε, δε, πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κατά πόσο συμβάλλουν τα μέτρα στην αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που είναι «σημαντικό» για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν «μεγάλες δυσκολίες» και «υπέφεραν»».

«Ιστορία επιτυχίας» η Ελλάδα σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών 

Με την σειρά του, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια «ιστορία επιτυχίας» γιατί κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές και την πεποίθηση ότι θα είναι «προσεκτική» προκειμένου να παραμείνει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μέτρων από την κυβέρνηση σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στη γενικότερη «ιστορία επιτυχίας» της Ευρωζώνης, καθώς κατέστη δυνατό όλες οι χώρες που είχαν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές να επιστρέψουν στην κανονική κατάσταση δανεισμού.

Ωστόσο, σημείωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα «προβλήματα» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.