Μοst Admired Companies in Greece: Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune!

Μοst Admired Companies in Greece: Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune!

Από την Αναστασία Παρετζόγλου*

Στα οκτώ χρόνια που καταρτίζουμε μαζί με τη KPMG τη λίστα με τις Πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία, βλέπουμε με ενθουσιασμό ότι πολλές εταιρείες όλων των μεγεθών, σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να δώσουν λύσεις στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις: από την άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την κλιματική κρίση, την αυξανόμενη ανισοκατανομή του πλούτου, μέχρι τον μακροχρόνιο συστημικό ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Φέτος, οι καλύτερες εταιρείες ανά κλάδο που ανέδειξε η μεγαλύτερη έρευνα για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα παίρνουν τις περισσότερες ψήφους στο κριτήριο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με δεύτερο σε ψήφους το κριτήριο «Καινοτομία» και τρίτο τα «Χαρακτηριστικά – Ποιότητα Διοίκησης».

Οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στους ανθρώπους τους με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και στοχευμένων παροχών, μεγιστοποίησαν τη σύνδεση μαζί τους και διεύρυναν τη φήμη τους. Και ενώ ο παραδοσιακός καπιταλισμός θεωρεί ότι η εξουσία βρίσκεται στα χέρια λίγων και εκλεκτών, οι Πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις έχουν συνείδηση ότι η εξουσία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι άπειρη και να βρίσκεται στα χέρια των πολλών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των συνεργατών και των κοινοτήτων, με τρόπους που ξεκλειδώνουν ευκαιρίες και ευημερία τόσο για τα ενδιαφερόμενα μέρη, όσο και για την ισχύ της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, για τις 20 κορυφαίες εταιρείες που αναδείχτηκαν ανεξαρτήτως κλάδου, το κριτήριο που κυριάρχησε είναι η «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα», ενώ ακολουθούν η «Ποιότητα Παρεχόμενων Υπηρεσιών» και η «Καινοτομία». Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι αυτό που εκφράστηκε ως τάση και συνυπέγραψαν 200 κορυφαίοι CEOs, επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη, στο περίφημο Business Roundtable τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή η δέσμευση στον συμπεριληπτικό καπιταλισμό, κερδίζει έδαφος με πράξεις.

Οι μεγάλες εταιρείες που βραβεύονται ως Most Admired Companies έχουν ως σκοπό καινοτόμους τρόπους διοίκησης, και οι αξίες που υπηρετούν διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων τους και την κερδοφορία τους.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, οι εταιρείες τεχνολογίας έδειξαν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Θωράκισαν με εργαλεία και δεξιότητες ανθρώπους και επιχειρήσεις, τους επέτρεψαν να συνδέονται εν μέσω περιορισμών, άνοιξαν πόρτες στο μέλλον, και εδραιώνουν την εταιρική τους φήμη. ΟΤΕ, Plaisio, iSquare και Accenture πρωταγωνιστούν στο top 20, και από κοντά, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που έδειξαν με αφορμή την πανδημία, τον δρόμο των συνεργειών και των συμπράξεων που οδηγούν σε μεγάλα επιτεύγματα, οδήγησαν τις Pfizer, Αbbvie και Amgen να κερδίσουν μια θέση στην κορυφή της λίστας.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, έξι εταιρείες, αποτελούν σταθερή αξία της λίστας MAC και αναδείχθηκαν και τις 8 χρονιές στο Top 20. Είναι οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Αεροπορία Αιγαίου, Coca cola 3 Έψιλον Ελλάδος, όμιλος εταιρειών ΟΤΕ COSMOTE, Παπαστράτος και Τιτάν.

Στην πρώτη θέση για 3η χρονιά, βρίσκεται η Παπαστράτος και ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και CEO από το 2017, μιλάει στο Fortune για τη διαδρομή που οδηγεί μια επιχείρηση στην «κατάκτηση της φήμης» και τις ευθύνες που γεννάει η ανάδειξη της επιχείρησης που διευθύνεις, στην απόλυτη κορυφή.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece.

** Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 22/07 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης: