«Μουδιασμένες» οι αγορές μετά την έξοδο από το Μνημόνιο – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

«Μουδιασμένες» οι αγορές μετά την έξοδο από το Μνημόνιο – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Η αντίδραση των αγορών, οι ανησυχίες των επενδυτών, η επιστροφή των θεσμών και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν συνοδεύτηκε ούτε από ράλι στο χρηματιστήριο, ούτε από αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ούτε πτώση στις αποδόσεις των 10ετων τίτλων.

Χθες το Χρηματιστήριο έπεσε στα επίπεδα που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2017 με το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,04% στις 705,20 μονάδες. Πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε με μείωση 2,44% στις 698,21 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε και χθες σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα: 4, 271%.

Το Reuters με δημοσίευμα του επισήμανε ότι η νομισματική κρίση στην Τουρκία και η κατάσταση στην Ιταλία ίσως καθιστούν «απαγορευτικά ακριβή» την έκδοση του ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να πανηγυρίζει το τέλος της οκταετούς περιόδου των προγραμμάτων, αλλά οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει μία νέα δημοσιονομική ανεξαρτησία και την πολυαναμενόμενη έκδοση στις αγορές τον επόμενο μήνα, μάλλον θα πρέπει να αναβληθούν, προκειμένου να εξομαλυνθεί η διεθνής ένταση.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σε διάφορους κλάδους, η ανεργία μειώνεται, οι λιανικές πωλήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και οι εξαγωγές έχουν καλή πορεία. Τα δεδομένα ωστόσο παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης είναι σχετικά αδύναμο, αλλά η τάση φαίνεται υποσχόμενη.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους, η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε όπως σημειώνεται και η Morgan Stanley αναμένει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα αποτελεί πλέον ούριο άνεμο για τις αγορές και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας.

Οι Θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου και για την ώρα παραμένει άγνωστο αν οι συναντήσεις θα γίνουν στο υπουργείο οικονομικών ή σε κάποιο άλλο χώρο. Τα κλιμάκια με επικεφαλής την Κομισιόν θα παραμείνουν το πολύ μία εβδομάδα στην Αθήνα και θα ελέγξουν την πορεία των δαπανών και των εσόδων καθώς και την τήρηση των προαπαιτούμενων του πρώτου τριμήνου της μετα-μνημονιακής περίοδου.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχετικά με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ότι μελετώνται ακόμα, και σημείωσε πως «αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση και δυνατότητα των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων».

Όσο για τα μέτρα που μελετώνται, τόνισε πως είναι φορολογικά και ασφαλιστικά, με δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει στις «εμβληματικές» πρωτοβουλίες για τον βασικό μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Οι συλλογικές συμβάσεις, ο βασικός μισθός και η μείωση της ανεργίας, είναι τρεις συνθήκες οι οποίες ενισχύουν καταλυτικά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας», παρατήρησε.

Ήδη για το 2019, έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και αυτά θα διατεθούν για ένα μίγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης κοινωνικών παροχών, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΤ 3, λέγοντας πως γι’ αυτά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η υπουργός Εργασίας μίλησε για τέσσερις κινήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά:

1. Μείωση της ανεργίας, επικεντρώνοντας στον σκληρό πυρήνα της, δηλαδή άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια χωρίς δουλειά και νέους με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μισθοί και στην κατώτερη κλίμακα, αλλά και στα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια.

3. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση κλαδικών συμβάσεων.

4. Χτύπημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων»

Σε ότι αφορά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (περικοπές) για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019, δεν είναι αναγκαία. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.