Το χαρακτηριστικό του Spotify που κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια στους μουσικούς παραγωγούς

Και μια startup προσπαθεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

Οι καλλιτέχνες και οι δισκογραφικές εταιρείες χάνουν περίπου 2,7 δισ. δολάρια σε εισόδημα το χρόνο γιατί οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συνήθως βάζουν μουσική από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στις επιχειρήσεις τους, αντί να αποκτήσουν μια άδεια επαγγελματικής χρήσης. Οι μουσικοί παραγωγοί κερδίζουν πολλά περισσότερα όταν τα κομμάτια τους παίζονται σε εστιατόρια, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, καθώς τους βοηθούν να αυξήσουν το κοινό τους. Οι υπηρεσίες streaming, όπως το Spotify και το Apple Music δεν διαθέτουν αυτό το διαχωρισμό στα δικαιώματα, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen. «Προσωπικές μουσικές υπηρεσίες δεν σχεδιάζονται για επαγγελματική χρήση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι μουσικοί παραγωγοί παίρνουν λιγότερα χρήματα από όσα πρέπει», αναφέρθηκε στην έρευνα.

Η εταιρεία Nielsen Music συζήτησε με περίπου 5.000 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία και βρήκε ότι το 83% αυτών, που έχουν μουσική στις επιχειρήσεις τους, χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους λογαριασμό. Η Nielsen εκτιμά ότι 21,3 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υπηρεσίες που απευθύνονται σε καταναλωτές παγκοσμίως, κάτι που κοστίζει στους καλλιτέχνες δισεκατομμύρια. Για παράδειγμα, μια καφετέρια ή ένα κατάστημα πληρώνει περίπου 35 δολάρια το μήνα για μια επαγγελματική άδεια, σε σύγκριση με τα περίπου 10 δολάρια που πληρώνει ένας ιδιώτης.

Οι Andreas Liffgarden και Ola Sars, οι συνιδρυτές του Soundtrack, της startup με έδρα τη Στοκχόλμη, ελπίζουν να μιμηθούν την επιτυχία του Spotify, που απέτρεψε τους καταναλωτές από το να κατεβάζουν παράνομα τραγούδια. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα όπου επιχειρηματίες θα μπορούν να παίζουν τη μουσική που βρίσκεται στην υπηρεσία στις επιχειρήσεις τους, χωρίς να παρανομούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Spotify έχει ένα μειοψηφικό μερίδιο στο Soundtrack.

Η αγορά για μουσική υπόκρουση σε επιχειρήσεις ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια παγκοσμίως, λιγότερο από το ένα τρίτο του μεγέθους της καταναλωτικής αγοράς, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. Το καταναλωτικό streaming έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης για τη μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κατά κόρον τις καταναλωτικές υπηρεσίες streaming παράνομα.