Η μουσική σε κάνει καλύτερο επιχειρηματία

Η μουσική σε κάνει καλύτερο επιχειρηματία

Ο Larry Page της Google εξηγεί στο Fortune πώς η μουσική του εκπαίδευση τον βοηθά να παίρνει σωστές αποφάσεις στη Google.

Μια από τις πιο γνωστές δηλώσεις του Steve Jobs ήταν πως αν δεν είχε παρακολουθήσει τα μαθήματα καλλιγραφίας ως φοιτητής στο κολλέγιο, δεν θα είχε ποτέ την έμπνευση να δημιουργήσει τις γραμματοσειρές που έγιναν σήμα κατατεθέν των Macintosh και, στη συνέχεια, καθιερώθηκαν σε όλη τη βιομηχανία των υπολογιστών.

Έτσι και σήμερα ο CEO της Google Larry Page κοιτάζει προς τα πίσω και διαπιστώνει πως η μουσική του εκπαίδευση τον δίδαξε να είναι ακριβής, ταχύς και ανυπόμονος. «Στη μουσική πρέπει συνεχώς να κρατάς το ρυθμό», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Fortune.

Ο Page έπαιζε σαξόφωνο και σπούδασε μουσικοσυνθέτης. Ως φοιτητής είχε φτιάξει ένα business plan για μια εταιρεία που θα χρησιμοποιούσε software για τη λειτουργία ενός synthesizer. Εκεί διαπίστωσε πως το βασικό μειονέκτημα των υπολογιστών της εποχής ήταν η… αργοπορία. «Στα όργανα, στη μουσική, όλα είναι real time. Αν πρέπει να εμπλέξεις υπολογιστές, αυτοί πρέπει να είναι ταχύτατοι».

Στη Google πια, ο Page είχε συνεχώς στο μυαλό του πως αν η μηχανή αναζήτησης δεν είναι ταχύτατη, κανείς δεν έχει λόγο να τη χρησιμοποιήσει. Πίεζε τους προγραμματιστές του να αφαιρέσουν ακόμα και milliseconds από τη διαδικασία και έλεγε σε όλους πως ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το lag time, η καθυστέρηση.

Σχεδίασε την πρώτη σελίδα του Google σχεδόν λευκή για να φορτώνει ακαριαία. Μέχρι σήμερα στην κορυφή της σελίδας σε κάθε αναζήτηση αναγράφεται ο χρόνος που χρειάστηκε η μηχανή για να σου δώσει τα αποτελέσματα.

Η μανία του Page με την ταχύτητα είχε άλλη μια θετική επίδραση: το Google κατατάσσει τα site στις σελίδες με τα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, ανάλογα με το χρόνο που κάνουν να «φορτώσουν». Αυτό έκανε τους υπεύθυνους του κάθε site να «ελαφρύνουν» τις σελίδες τους ή να τις προσαρμόσουν τεχνικά προς όφελος της ταχύτητας.

«Είναι φοβερό το πόσο εύκολα δέχονται οι developers την καθυστέρηση αυτή. Δεν είναι σωστό. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν και επεξεργάζονται την πληροφορία με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη που έρχεται η σελίδα στον υπολογιστή ή το κινητό τους, τότε έχεις πρόβλημα».

Όσο μεγαλώνει ο Page, στα 41 του σήμερα, εκτός από την ταχύτητα εκτιμά και την αισθητική (άλλη μια εμμονή που είχε και ο Jobs). Όπως στη μουσική η ομορφιά δεν είναι «αντίπαλος» του χρόνου, έτσι και στο software άρχισε να πιέζει προς την κατεύθυνση της όλο και καλύτερης εμφάνισης μέσα στο ίδιο χρονικό -ακαριαίο- πλαίσιο. Σχεδόν κάθε προϊόν πια έχει ενσωματώσει αυτή τη φιλοσοφία.

«Φυσικά και πιστεύω πως σε αυτό που κάνουμε υπάρχει έντονο το στοιχείο της τέχνης. Και η μουσική με έχει βοηθήσει να το κατανοήσω και να το εκφράσω στη δουλειά μου», καταλήγει.