Το Μουσείο Μπενάκη «μεταναστεύει» στην Αυστραλία

Το Μουσείο Μπενάκη «μεταναστεύει» στην Αυστραλία

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο της χώρας δημιουργεί για δέκα χρόνια παράρτημα στην Μελβούρνη.

Την πετυχημένη τακτική που ακολουθούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αυτή της συνεργασίας με αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού, επέλεξε να ακολουθήσει το Μουσείο Μπενάκη, ξεκινώντας από τον προσεχή Μάρτιο και για τα δέκα επόμενα χρόνια συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Η κοινοπραξία, η οποία αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Μουσείο Μπενάκη, αφορά στην δημιουργία «μόνιμης» συλλογής με αντικείμενα που έχει στην κυριότητα του το Μπενάκη στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τελευταίο στην ιστοσελίδα του, αυτή η μοναδική κοινοπραξία θα κάνει γνωστούς στο κοινό της Αυστραλίας θησαυρούς που εκτείνονται σε 8.000 χρόνια, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Κατά την επόμενη δεκαετία, η συνεργασία θα φέρει στην Μελβούρνη: Νεολιθικά κεραμικά, Κυκλαδικά αγαλματίδια, Μινωικά ειδώλια, κοσμήματα Μυκηναϊκής εποχής, ελληνιστικά γλυπτά, βυζαντινές εικόνες και χειρόγραφα, αντικείμενα τέχνης και κοστούμια της μεταβυζαντινής εποχής καθώς και Νεοελληνική τέχνη και όπλα μεταξύ των οποίων περίτεχνα σπαθιά και πιστόλια που ανήκουν σε Έλληνες οπλαρχηγούς, όπως ο Κολοκοτρώνης και o Μαυρομιχάλης.

Δείτε: Τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου

Εκτός από την τεράστια συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων, η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την πρόσβαση στις συλλογές του Μπενάκη όπως αυτής της Κοπτικής, της Κινεζικής, της Ινδικής και της Αφρικανικής, καθώς και μία από τις πιο σημαντικές συλλογές Ισλαμικής τέχνης στον κόσμο. Η τελευταία, η οποία εκτιμάται ότι θα ταξιδεύσει στην Μελβούρνη το 2015, είναι η πρώτη φορά που θα βγει εκτός ελληνικών συνόρων.

Μιλώντας στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Age» και στην ομογενή δημοσιογράφο Βικτόρια Κυριακοπούλου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης, Γιάννης Τατούλης ανέφερε ότι για τις ανάγκες της συνεργασίας θα επενδυθούν στο κτήριο που στεγάζεται το Μουσείο στην Μελβούρνη περίπου 3,3 εκατ. ευρώ. «Είναι μία μεγάλη επιχείρηση. Δημιουργούμε νέους εκθεσιακούς χώρους και προχωρούμε σε αναδιάταξη υφιστάμενων. Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές εργάζονται ώστε να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε πρακτικά θέματα όπως και σε αυτά της ασφάλειας και του περιβάλλοντος που θα φιλοξενηθούν τα εκθέματα».

Σε ότι αφορά στην συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η πρώτη επαφή έγινε πριν από ένα ακριβώς χρόνο. «Έψαχναν τρόπο να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και παράλληλα να αυξήσουν τα έσοδα τους. Εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία καθώς η Μελβούρνη είναι ένα δυναμικό πολιτιστικό κέντρο ενώ υπάρχουν εξαιρετικά ισχυροί δεσμοί με την Ελλάδα. Είναι μία σχέση όπου και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Οι άνθρωποι του Μπενάκη θέλουν να αναδείξουν αυτό που είναι και αυτό εμπίπτει στην συνολική φιλοσοφία του rebranding της Ελλάδας… υπήρξε τόση αρνητικότητα».

Διαβάστε ακόμη: Τρία χρόνια «ΣΤΕΓΗ»

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει την ετήσια υποστήριξη στο μουσείο σημαντικά, αλλά το μουσείο θα επιβιώσει χάρη στους φίλους μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό… Στην συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης δεν είναι μόνο η οικονομική πτυχή του έργου αυτού που είναι σημαντική για το Μπενάκη, αλλά η ιδέα του πολιτισμού να είναι συνεχώς σε επαφή με άλλες χώρες. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι δημιουργίες της τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν, να αναπνεύσουν ένα διαφορετικό αέρα. Αυτό είναι ό, τι πρέπει να κάνουν σήμερα τα μουσεία».

Το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης είναι δημιούργημα της οικογένειας Σταμούλη, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομογενειακές από άποψης οικονομικής επιφάνειας. Οραματιστής του μουσείου ήταν ο πατριάρχης της «αυτοκρατορίας», Σπύρος Σταμούλης, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2007 ένα χρόνο πριν ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο, ένα βικτωριανό κτήριο που φιλοξενούσε το βασιλικό νομισματοκοπείο της Αυστραλίας. Η οικογένεια Σταμούλη ήρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα και στην Ελλάδα καθώς είναι αυτή η οποία πούλησε στον Εμίρη του Κατάρ το νησάκι Οξία, στο Ιόνιο Πέλαγος, που είχε στην κατοχή της για δεκαετίες.

Ο γιος του Σπύρου Σταμούλη, Χάρι, περιέγραψε τη συμφωνία με το Μουσείο Μπενάκη ως «πολιτιστική πραξικόπημα» που θα παρέχει ένα σημαντικό πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πόρο στη Μελβούρνη. Μαζί του, αλλά και με όλους συνέπραξαν να γίνει αυτό το άλμα σίγουρα θα συμφωνούσε και ο Αντώνης Μπενάκης που έφυγε από την ζωή πριν από ακριβώς 60 χρόνια.