Μουστάκας: Στόχος και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας

Μουστάκας: Στόχος και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας

Συνεχίζεται η επεκτατική πολιτική της εταιρείας παιχνιδιών, μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του καταστήματος στη Θεσσαλονίκη. 

«Ταγμένη» στην ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες η επιχείρηση «Μουστάκας», η οποία ξεκίνησε ως μια μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών και σήμερα απαριθμεί συνολικά εννέα καταστήματα στην Ελλάδα, οχτώ στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Εμπνευστής και δημιουργός της εταιρίας είναι ο σημερινός της Πρόεδρος κ. Γιώργος Μουστάκας, ο οποίος διατέλεσε μέχρι και το 2011 επί 18 συναπτά έτη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών.

Σήμερα, μετά από τρεις γενιές, τα καταστήματα Μουστάκας συνεχίζουν να κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς και παρά την κρίση επεκτείνουν το δίκτυο διανομής και εκτός Αθηνών, προσθέτοντας ένα ακόμη κατάστημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ένατο κατάστημα της αλυσίδας στο εμπορικό κέντρο Florida 1, καλύπτει επιφάνεια 5.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. είναι αποθήκες και τα 3.500 τ.μ. χώροι λιανικής πώλησης. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στο πολυκατάστημα της ανταγωνίστριας εταιρείας «Jumbo», στην Πυλαία.

Η κίνηση θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για τους καταναλωτές από όμορους νομούς, αλλά και για πολλούς πελάτες από Βαλκανικές χώρες οι οποίοι συνδυάζουν τα ψώνια τους με την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία κάνει μεθοδικά βήματα επέκτασης στην Περιφέρεια και ακολουθεί σταθερή πολιτική εκπτώσεων. Αυτή είναι βασική παράμετρος για τους γονείς που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο, αλλά είναι διατεθειμένοι να στερηθούν οτιδήποτε προκειμένου να δουν ζωγραφισμένα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών τους.

Jumbo: Ενίσχυση των πωλήσεων και νέα καταστήματα

Ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως τα Jumbo είναι ισχυρός και το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι μικρότεροι παίχτες της αγοράς δυνατό. Αρκετές εταιρείες του κλάδου αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο άρθρο 99 με τελευταία την βορειοελλαδίτικη εταιρεία παιχνιδιών «Κου-Κου», η οποία μπήκε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές πετυχαίνοντας κούρεμα οφειλών της τάξης του 37%. «Σίγουρα έχουμε διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από την Κου-Κου. Ήταν μια εξέλιξη που επηρέασε και εμάς.

H περίπτωση του Jumbo είναι κάτι που δεν μας αφορά. Εμείς είμαστε εταιρεία που κατασκευάζει παιχνίδια και μόνο παιχνίδια και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε» αναφέρει στο FortuneGreece.com o πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Μουστάκας.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών, για τη φετινή χρονιά όλα θα κριθούν στο παραπέντε, καθώς ο Δεκέμβριος συνεισφέρει περί το 35% του συνολικού τζίρου της αλυσίδας. Απόρροια της κρίσης είναι η μείωση που υφίσταται ο μέσος όρος απόδειξης αγορών στα καταστήματα. «Η χρονιά θα κλείσει για την εταιρεία ανοδικά με μονοψήφιο ποσοστό. Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη αναλογικά με τους καιρούς που διανύουμε. Για τον κλάδο το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά εκτιμώ πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο» λέει ο κ. Μουστάκας.

Υπενθυμίζεται πως το 2012 οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν υποστεί πτώση 8%. Το 2011 άγγιξαν τα 25,8 εκατ. ευρώ, έναντι 22,3 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ τα προ φόρων κέρδη της ήταν μειωμένα σε 585.186 ευρώ, έναντι κερδών 1,02 εκατ. ευρώ το 2010. Ως προς το κατάστημα της Θεσσαλονίκης τα στοιχεία είναι ανέλπιστα καλά. Στον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του θα κλείσει πολύ πάνω από τους αρχικούς στόχους και υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα και νέων καταστημάτων στην Περιφέρεια.

«Το 1ο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου θα ασχοληθούμε με το ζήτημα ανοίγματος και νέων καταστημάτων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μας ενδιαφέρει πολύ αλλά εξετάζονται και άλλες περιοχές».