ΜΟΒΙΑΚ: Η τεχνογνωσία πυρασφάλειας που ταξιδεύει από την Κρήτη σε 72 χώρες

ΜΟΒΙΑΚ: Η τεχνογνωσία πυρασφάλειας που ταξιδεύει από την Κρήτη σε 72 χώρες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Μανώλης Σβουράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MOBIAK, μιλά στο Fortune Greece για την επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε κέντρο εκπαίδευσης στα Χανιά και το άνοιγμα νέων αγορών.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο του πυροσβεστικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι ελληνική και μάλιστα με ρίζες κρητικές. Πρόκειται για την MOBIAK, η οποία εδώ και 43 χρόνια εξάγει την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της σε 72 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή πυροσβεστικού εξοπλισμού, συστημάτων κατάσβεσης και πυροπροστασίας, την εισαγωγή και εμπορία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προϊόντων Home Care, καθώς επίσης και την παραγωγή  ιατρικών βιομηχανικών αερίων.

Πηγαίνοντας κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η διοίκηση της MOBIAΚ επενδύει σταθερά στην ενίσχυση των business units της, αλλά και στη διεύρυνση του portfolio της μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Το 2018, ήταν χρονιά σταθμός καθώς ανέλαβαν να υλοποιήσουν μια εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία στον κλάδο, δημιουργώντας ένα πρότυπο Training Center, επένδυση που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία με την υποστήριξη των εξειδικευμένων συμβούλων και εκπαιδευτών μας, τόσο σε επαγγελματίες του χώρου όσο και σε ανθρώπους που επιθυμούν να ενημερωθούν με εγκυρότητα και αξιοπιστία σε θέματα που άπτονται της πυρασφάλειας. Ξέρετε, αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς ζητούμενο για εμάς είναι να ευαισθητοποιήσουμε μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας να ενεργοποιηθεί και να λάβει δράση για ένα θέμα που μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει» λέει στο fortunegreece.com ο Μανώλης Σβουράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MOBIAK.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Προσθέτει πως η εξωστρέφεια και η σταθερά ηγετική θέση της εταιρείας δεν τον εφησυχάζει, αντιθέτως, είναι ένας στόχος που κρατά σε εγρήγορση την ομάδα, ώστε να συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου στο εξωτερικό. Αποδίδει δε την πρώτη θέση στην ποικιλία του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, στην ελκυστικότητα της τιμολογιακής πολιτικής, το ισχυρό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης των αποθηκευτικών χώρων μέχρι τις άμεσες παραδόσεις, την αποθεματική δυναμικότητα αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ανεξάρτητα όμως από την ανοδική πορεία, η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με τη δυστοκία πληρωμών στην αγορά, επηρέασε τόσο τους συνεργάτες, όσο και την ίδια τη MOBIAK.

«Φυσικά και η επέλαση της υγειονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε ακόμη και σήμερα, επηρέασε σημαντικά το εγχώριο αλλά και το διεθνές δίκτυο των συνεργατών μας. Ήταν κάτι που αναμέναμε να συμβεί, αφού η πανδημία αποδυνάμωσε ή και σε χειρότερες περιπτώσεις κλυδώνισε πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Εμείς, είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε και σε αυτή την πρόκληση. Κατανοήσαμε τις επείγουσες οικονομικές δυσκολίες και τη συνολική δυσπραγία που επέφερε η πανδημία και στηρίξαμε τους μακροχρόνιους και πιστούς συνεργάτες μας με επιπρόσθετη δυνατότητα πίστωσης».

Σε αυτό, όπως λέει, συνέβαλαν και οι αποθεματικές δυνάμεις, που επέτρεψαν να έχουν τους απαραίτητους διαθέσιμους πόρους για να συντηρήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική λειτουργία. Καθοριστική προϋπόθεση ήταν, επίσης, και η αντιστάθμιση απωλειών από κάποιες αγορές του εξωτερικού.

«Ακριβώς επειδή βιώσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας και είδαμε στην πράξη τις ανάγκες που διαμορφώθηκαν τότε, καταφέραμε να ανταποκριθούμε – τηρουμένων των πρωτόγνωρων αυτών συνθηκών- και στο δεύτερο κύμα αφού είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Εξασφαλίσαμε μεγάλα αποθέματα εμπορευμάτων για να ικανοποιήσουμε τη μελλοντική ζήτηση σε βάθος εξαμήνου, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη γρήγορη μεταφορά τους. Οι παραγγελίες του εξωτερικού κύλισαν ομαλά» επισημαίνει ο κ.  Σβουράκης.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μεγάλο το χτύπημα για τις επιχειρήσεις της Κρήτης

Η Κρήτη είναι ένα νησί που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της οικονομίας του στον τουρισμό, κλάδος ο οποίος τη φετινή χρονιά υπολειτούργησε και βρέθηκε στο «κόκκινο». Η δεκαετής ύφεση προκάλεσε δυνατούς κραδασμούς στο ίδιο το οικοσύστημα αλλά και στις περιφερειακές δραστηριότητες που συμπληρώνουν ή εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό και η πανδημία ήρθε για να ρίξει τη χαριστική βολή.

«Η φετινή χρονιά ήταν απογοητευτική για την περιφέρεια της Κρήτης. Η πτώση των διεθνών αφίξεων κυμάνθηκε από το 75% – 85% για τα Χανιά και το Ηράκλειο αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Η εστίαση, η ξενοδοχεία και οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, το οποίο δυστυχώς θα παραταθεί και το προσεχές έτος. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει νέος κύκλος πιέσεων της οικονομίας μετά την πανδημία. Ωστόσο πιστεύω ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά θα επιστρέψουμε σταδιακά στους προ της υγειονομικής κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης» εκτιμά.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Το κέντρο εκπαίδευσης και η είσοδος σε νέες αγορές

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανέρχεται σε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 60%. Με έδρα τα Χανιά και τις ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 44.700 τμ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, στις οποίες απασχολούνται 170 εργαζόμενοι, η MOBIAK συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, έχοντας παράλληλα ανοιχτά τα μάτια της για τη διείσδυση σε νέες αγορές που θα επιτρέψουν επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στο «δυναμικό» μας 800 και πλέον χονδρεμπόρους, οι οποίοι εντάσσονται στο διεθνές δίκτυο συνεργατών μας. Μετά το επιτυχημένο deal με την αγορά της Πορτογαλίας, αυτή την περίοδο εξετάζουμε την ευκαιρία διείσδυσης και στις πολλά υποσχόμενες αγορές της Ρωσίας,  της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των  ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία παραρτημάτων μέσα από το οποία αναπτύσσει το R&D και παράλληλα αξιοποιούνται ως κέντρα διανομής πυροσβεστικού εξοπλισμού για τις γύρω περιοχές. Πιο δυνατές αγορές  θεωρούνται αυτές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ οι βασικοί ανταγωνιστές προέρχονται εξίσου από την Κεντρική Ευρώπη.

Η εγκατάσταση της ΜΟΒΙΑΚ στα Χανιά Photo:
Η εγκατάσταση της ΜΟΒΙΑΚ στα Χανιά

Μέσα στο 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα εγκατάσταση στα Χανιά, η οποία θα περιλαμβάνει κέντρο εκπαίδευσης για πυρόσβεση για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα project απόλυτα καινοτόμο που ακολουθεί τα πρότυπα παγκόσμιων προδιαγραφών, από τον σχεδιασμό, τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητές του.

«Είναι ένα από τα ελάχιστα σύγχρονα κέντρα εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε την ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε χονδρεμπόρους σε μια μεγάλη γκάμα πυροσβεστικού εξοπλισμού και προϊοντικού χαρτοφυλακίου. Υπάρχουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά και δεδομένα που αφορούν στον κλάδο μας, που μόνο η συνεχής κατάρτιση και εκπαίδευση από εξειδικευμένα στελέχη με σωρευμένη εμπειρία μπορεί να διασφαλίσει την εμπέδωσή τους και κατ΄ επέκταση την αποτελεσματική και ορθή χρήση του εξοπλισμού και των συστημάτων. Στη ΜΟΒΙΑΚ διατηρούμε στο δυναμικό μας στελέχη με πολύ μεγάλη εμπειρία και επιστημονικό υπόβαθρο που γνωρίζουν πολύ καλά τον κλάδο και τις ανάγκες του. Ζητούμενο για εμάς, είναι να καλύψουμε το κενό που βλέπουμε ότι υπάρχει με αποστολή να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά δυνατών και καταρτισμένων στελεχών» εξηγεί.

Παράλληλα όμως με την εκπαίδευση επαγγελματιών και στελεχών θα χρησιμοποιηθεί και για την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και καταναλωτών στην σημασία της πυρασφάλειας.

Η εγκατάσταση της ΜΟΒΙΑΚ στα Χανιά Photo:
Η εγκατάσταση της ΜΟΒΙΑΚ στα Χανιά

Πόσο ψηλά βάζουν την ασφάλεια οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Μιλώντας για πυρασφάλεια, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ψηλά βρίσκεται στην ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι τυπικές σε θέματα συντήρησης; Τι ορίζει ο νόμος και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τον κ. Σβουράκη, η Ελλάδα έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες σε ότι αφορά τον επανέλεγχο και επιθεώρηση πυροσβεστικού εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις. Βέβαια, η υιοθέτηση και ο σεβασμός της νομοθεσίας στην πράξη είναι ένα θέμα που σε πολλές περιπτώσεις εγείρει προβληματισμούς. Για αυτό και το ζητούμενο επικεντρώνεται στην εφαρμογή του νόμου και στον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς.

«Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εμφάνισης προϊόντων τα οποία δεν πληρούν τους κανόνες και δυνητικά μπορεί να αποδειχτούν και επικίνδυνα. Για αυτό το λόγο πέρα από τον ελέγχους  είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κουλτούρα επαλήθευσης  και από τον ίδιο τον καταναλωτή και επιλογής αξιόπιστων παρόχων αυτού του τύπου των προϊόντων» καταλήγει.