«‘ΜΠΑΜ’, τελείωσε»: Μια κουβέντα που έκανε τον Τραμπ να αποφασίσει για τα Υψίπεδα του Γκολάν

«‘ΜΠΑΜ’, τελείωσε»: Μια κουβέντα που έκανε τον Τραμπ να αποφασίσει για τα Υψίπεδα του Γκολάν
epa07413910 US President Donald J. Trump delivers remarks at an event for the National Association of Attorneys General, in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 04 March 2019. Trump used the opportunity to discuss crime, saying the nation needed to 'secure the southern border'. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κίνηση που έχει προκαλέσει αναβρασμό σε όλη τη Μέση Ανατολή ήρθε για τον Αμερικανό πρόεδρο από ένα πρόχειρο μάθημα ιστορίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε την απόφαση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από το Ισραήλ των Υψιπέδων του Γκολάν έπειτα από ένα πρόχειρο μάθημα ιστορίας που του έδωσαν σε μια συζήτηση που είχε επί ενός διαφορετικού θέματος.

Σε μια ομιλία του σε μια συγκέντρωση της Εβραϊκής Συμμαχίας των Ρεπουμπλικανών στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ ανέφερε ότι πήρε την αιφνίδια απόφαση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχε με τους ανώτερους σύμβουλούς του για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ.

«Είπα, ‘παίδες, κάντε μου μια χάρη. Κάντε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή, στα γρήγορα. Θέλω στα γρήγορα. Έχω πολλά πράγματα τα οποία δουλεύω: Κίνα, Βόρεια Κορέα. Πείτε μου στα γρήγορα», τόνισε ο Τραμπ, προκαλώντας γέλιο στο πλήθος που τον άκουγε.

«Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα εγώ να αναγνωρίσω ακριβώς αυτό που συζητάμε», είπε περιγράφοντας τη συνομιλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνήθως απαιτεί σύντομες ενημερώσεις και είναι γνωστός για το γλαφυρό τρόπο που εξιστορεί, δήλωσε ότι ο Φρίντμαν έπαθε σοκ «σαν ένα υπέροχο, πανέμορφο μωρό» και ρώτησε τον πρόεδρο αν θα το έκανε στα αλήθεια.

«Και είπα ‘ΜΠΑΜ’, τελείωσε», σημείωσε ο Τραμπ, περιγράφοντας την ταχύτητα με την οποία έλαβε την απόφασή του. «Παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Και παίρνουμε καλές αποφάσεις».

Όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ρώτησε το κοινό του ποιός θα κερδίσει τις ισραηλινές εκλογές – κάποιοι φώναξαν «Μπίμπι» και ο Τραμπ απάντησε «Πιστεύω ότι θα είναι αμφίρροπη μάχη. Δύο καλοί άνθρωποι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (γνωστός και με το υποκοριστικό ‘Μπίμπι’) θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές της Τρίτης, 9ης Απριλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Νετανιάχου και αυτό του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Τη στιγμή που ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του, τρεις διαδηλωτές σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους φωνάζοντας «Οι Εβραίοι είναι εδώ για να πουν – η κατοχή είναι μια μάστιγα». Το υπόλοιπο πλήθος γρήγορα τους αποδοκίμασε φωνάζοντας «USA! USA!».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από μέλη του προσωπικού ασφαλείας.

«Πηγαίνει πίσω στην μανούλα και θα τον επιπλήξει», είπε ο Τραμπ για τους διαδηλωτές. «Εκείνη καταλαβαίνει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ διέρρηξαν διεθνή συναινετική στάση δεκαετιών τον Μάρτιο αναγνωρίζοντας ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από την Συρία. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία καταλήφθηκαν το 1967 από το Ισραήλ και προσαρτήθηκαν το 1981, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε.