«Μπλόκο» στους ξένους φοιτητές για το Χάρβαρντ – Τι σηματοδοτεί η κίνηση του Τραμπ

«Μπλόκο» στους ξένους φοιτητές για το Χάρβαρντ – Τι σηματοδοτεί η κίνηση του Τραμπ
epa05651403 A student works while sitting in the waning sun near the end of the day on the Harvard University Campus in Cambridge, Massachusetts, USA 28 November 2016. Temperatures in the region rose to nearly 50F (10C) with mostly sunny skies. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με σχεδόν 6.800 διεθνείς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, που αντιστοιχούν στο 27% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την Πέμπτη το δικαίωμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές και αναγκάζει τους τρέχοντες ξένους φοιτητές να μεταγραφούν σε άλλα πανεπιστήμια ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς, ενώ απειλεί να επεκτείνει τα μέτρα και σε άλλα πανεπιστήμια.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νοέμ διέταξε το υπουργείο να καταργήσει την πιστοποίηση του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με ισχύ από το σχολικό έτος 2025-2026, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

Η Νοέμ κατηγόρησε το πανεπιστήμιο για «προώθηση της βίας, του αντισημιτισμού και συντονισμό με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας».

Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία επηρεάζει χιλιάδες φοιτητές, παράνομη και αντίποινα.

Η απόφαση σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ κατά του ελίτ πανεπιστημίου της Ivy League στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμικούς στόχους του Τραμπ.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την άρνηση του Χάρβαρντ να παράσχει πληροφορίες που ζήτησε η Νοέμ σχετικά με ορισμένους κατόχους βίζας αλλοδαπών φοιτητών στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το Χάρβαρντ έχει σχεδόν 6.800 διεθνείς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, που αντιστοιχούν στο 27% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του πανεπιστημίου.

Το 2022, οι Κινέζοι υπήκοοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων φοιτητών με 1.016 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημίων. Ακολουθούσαν φοιτητές από τον Καναδά, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, για τα πανεπιστήμια να εγγράφουν ξένους φοιτητές και να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα που καταβάλλουν, προκειμένου να ενισχύσουν τα πολυεκατομμυριαία ταμεία τους», δήλωσε η Νοέμ.

Σε επιστολή προς το πανεπιστήμιο, η ίδια έδωσε στο Χάρβαρντ «την ευκαιρία» να ανακτήσει την πιστοποίησή του, παραδίδοντας εντός 72 ωρών μια σειρά αρχείων σχετικά με τους ξένους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων τυχόν βίντεο ή ηχογραφήσεων των διαμαρτυριών τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης «παράνομη» και δήλωσε ότι είναι «πλήρως προσηλωμένο» στην εκπαίδευση των ξένων φοιτητών.

«Αυτή η αντίποινα απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινότητα του Χάρβαρντ και στη χώρα μας, και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ», ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο καταδίκασαν την ανάκληση, με τον βουλευτή των ΗΠΑ Τζέιμι Ράσκιν να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη επίθεση στην ανεξαρτησία και την ακαδημαϊκή ελευθερία του Χάρβαρντ» και να την αποκαλεί αντίποινα της κυβέρνησης για την προηγούμενη αντίσταση του Χάρβαρντ στον Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει ήδη παγώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς το Χάρβαρντ τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης.

Σε ξεχωριστή αγωγή που σχετίζεται με τις προσπάθειες του Τραμπ να καταργήσει το νομικό καθεστώς εκατοντάδων ξένων φοιτητών σε όλες τις ΗΠΑ, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει το καθεστώς τους χωρίς να ακολουθήσει τις κατάλληλες κανονιστικές διαδικασίες. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη δράση κατά του Χάρβαρντ.

Η Νοέμ ρωτήθηκε αν εξετάζει παρόμοιες κινήσεις σε άλλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Απολύτως», απάντησε η Νοέμ. «Αυτό πρέπει να είναι προειδοποίηση για όλα τα άλλα πανεπιστήμια να συμμορφωθούν».

Στόχος τα πανεπιστήμια

Ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, υποσχόμενος μια ευρεία καταστολή της μετανάστευσης. Η κυβέρνησή του έχει προσπαθήσει να ανακαλέσει τις φοιτητικές βίζες και τις πράσινες κάρτες ξένων φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Έχει καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες για την αναμόρφωση των ιδιωτικών κολλεγίων και σχολείων σε όλες τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι προωθούν αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και «ριζοσπαστικές αριστερές» ιδεολογίες. Έχει επικρίνει το Χάρβαρντ για την πρόσληψη διακεκριμένων Δημοκρατικών σε θέσεις διδασκαλίας ή ηγεσίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταργήσει επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς το Χάρβαρντ, επειδή δεν αντιμετώπισε την αντισημιτική παρενόχληση και την εθνοτική διάκριση.

Σε νομική καταγγελία που υπέβαλε νωρίτερα αυτό το μήνα, το Χάρβαρντ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και ότι έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι το πανεπιστημιακό του campus είναι ασφαλές και φιλόξενο για τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς φοιτητές.

Ο Άαρον Ράιχλιν-Μέλνικ, ανώτερος ερευνητής στο American Immigration Council, μια ομάδα που υποστηρίζει τη μετανάστευση, δήλωσε ότι η δράση κατά του προγράμματος φοιτητικών θεωρήσεων του Χάρβαρντ «τιμωρεί άσκοπα χιλιάδες αθώους φοιτητές».

«Κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει τίποτα κακό, είναι απλώς παράπλευρες απώλειες του Τραμπ», δήλωσε.

Πηγή: reuters.com