«Μπλόκο» Τραμπ στα ταξίδια από Ευρώπη προς ΗΠΑ για 30 μέρες- Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο

«Μπλόκο» Τραμπ στα ταξίδια από Ευρώπη προς ΗΠΑ για 30 μέρες- Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο
epa08287755 US President Donald J. Trump addresses the nation from the Oval Office about the widening coronavirus crisis, in Washington, DC, USA, 11 March 2020. President Trump announced the suspension of travel from the USA to Europe for the next 30 days. The travel ban excludes the United Kingdom. There are 1,135 confirmed cases of coronavirus infection in the USA, and 38 confirmed fatalities. The World Health Organization identified the recently discovered coronavirus, which causes the disease COVID-19, as a 'pandemic', as the Dow Jones dove 1,500 points on 11 March. EPA/DOUG MILLS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απαγορευτικό σε όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για 30 μέρες έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης την Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το διάγγελμα του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω στις λεπτομέρειες των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίες σε κάθε πρίπτωση παραμένουν ασαφείς εγείροντας ερωτηματικά για το αν τα νέα μέτρα είναι όντως τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση μία κρίσης που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και στις ΗΠΑ.

Ποιες χώρες επηρεάζονται

Οι περιορισμοί ισχύουν για τους περισσότερους ξένους που βρίσκονταν στις 26 χώρες του Ζώνης Σένγκεν 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία,  Σουηδία και Ελβετία.

Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για Αμερικανούς πολίτες ή για μέλη της οικογένειάς τους ούτε για τη Βρετανία.

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πολιτικής του Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με την αντίδρασή της στην παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science ανακάλυψε ότι η αποτελεσματικότητα των περιορισμών στα ταξίδια στην Κίνα ήταν περιορισμένη όταν η ασθένεια είχε επεκταθεί ευρέως στη χώρα. Στις 23 Ιανουαρίου, Κινέζοι αξιωματούχοι απαγόρευσαν τα ταξίδια εντός και εκτός της Ουχάν, όπου ξεκίνησε η έξαρση του ιού. Αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, ο ιός είχε εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις. Η απαγόρευση των ταξιδίων απλά καθυστέρησε την εξέλιξη της έξαρσης κατά 3-5 μέρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Daniel Drezner, καθηγητής Διεθνής πολιτικής στο Tufts University’s Fletcher School, δήλωσε στη Guardian ότι αμφισβητεί το κατά πόσο ο περιορισμός των ταξιδίων από την Ευρώπη θα ήταν κάτι παραπάνω από μια «σταγόνα στον ωκεανό», δεδομένου του αριθμού των κρουσμάτων που ήδη έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί επίσης επέκριναν την προσέγγιση του Τραμπ, εστιάζοντας στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην έλλειψη διαγνωστικών τεστ, κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει τις προσπάθειες περιορισμού του ιού στη χώρα.

Άλλαξε γνώμη για τα εμπορεύματα ο Τραμπ

Ακόμη, ο Τραμπ είπε στο διάγγελμά του πως η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία. Αυτό όμως, το πήρε πίσω λίγες ώρες αργότερα. «Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του στο twitter, διορθώνοντας το «λάθος» του.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Ο Τραμπ δεν ενημέρωσε

Η κυβέρνηση του Τραμπ ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ο Ρεπουμπλικάνος το ανακοινώσει, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε η πηγή αυτή σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.