Μπορεί μία ταινία να αλλάξει μία περιοχή;

Μπορεί μία ταινία να αλλάξει μία περιοχή;

Ο κινηματογραφικός τουρισμός και τα υπόλοιπα οφέλη για τα μέρη όπου αποθανατίζονται οι σκηνές αγαπημένων ταινιών.

Πως μία ταινία μπορεί να σου αλλάξει την ζωή; Η απάντηση είναι με πολλούς τρόπους, αλλά καθώς αυτό το ρεπορτάζ γράφτηκε για το FortuneGreece -με αφορμή την προβολή της γυρισμένης στην Ελλάδα ταινίας «Before Midnight»- θα εξετάσουμε εδώ το πως η βιομηχανία του Χόλιγουντ μπορεί να βάλει στον τουριστικό χάρτη άγνωστους μέχρι σήμερα προορισμούς και στην τσέπη των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου, ανέλπιστο εισόδημα.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και ίσως το έχουμε ζήσει και οι ίδιοι: Πηγαίνουμε σινεμά, βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη μαγευτικά τοπία και λίγο μετά τους τίτλους τέλους, λέμε στον ή στην σύντροφο μας για το πόσο θα θέλαμε να κάνουμε διακοπές στο ίδιο σκηνικό. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Το site Hotels.com που ειδικεύεται στην online παροχή τουριστικών υπηρεσιών, έκανε πρόσφατα μία έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία για το πόσο οι ταινίες επηρεάζουν τις αποφάσεις μας για διακοπές και ταξίδια.

Έτσι, από τις ταινίες που είδαμε μέσα στην περσινή χρονιά, «Οι Απόγονοι» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ που γυρίστηκαν στην Χαβάη οδήγησαν τους Βρετανούς να αναζητούν τουριστικές πληροφορίες για το εξωτικό νησί κατά 282% περισσότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο προτού βγει στις αίθουσες η ταινία. Αντίστοιχα τον περασμένο Οκτώβριο οι αναζητήσεις για Κωνσταντινούπολη και Σαγκάη -τοποθεσίες όπου γυρίστηκε το «Skyfall»- ήταν αυξημένες κατά 171% και 108% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011. Σκέψεις για ταξίδι ακόμη και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία μπήκαν στους Εγγλέζους, οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή την προβολή της ταινίας «The Hobbit», έψαχναν πληροφορίες για τα μαγευτικά σκηνικά της κατά 114% περισσότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011.

Διαβάστε: Απόδραση στην Καρδαμύλη

Στην Ελλάδα που η «τουριστική στατιστική» δεν έχει και τα γρηγορότερα αντανακλαστικά, καταφύγαμε στους Σωτήρη Κανελλόπουλο και Βασίλη Σακαρέλλο που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα επιχειρηματικά σχέδια για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικότερα στην ανάλυση (μακρο)-(μικρο) οικονομικών και άλλων δεδομένων, σε επίπεδο νομού, με σκοπό την πρόβλεψη της τουριστικής κίνησης σε βάθος τριών έως πέντε ετών.

Με αφορμή ένα επιχειρηματικό σχέδιο τους για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση με έδρα την Κεφαλλονιά, μας παρουσίασαν πόσο «Το Mαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» ήχησε μελωδικά στα αυτιά των ξενοδόχων -και όχι μόνο- της περιοχής. Ο Σωτήρης και ο Βασίλης πήγαν τον χρόνο πίσω 12 χρόνια, τότε που η ταινία προβάλλονταν σε όλες τις μεγάλες χώρες και παρατήρησαν μέσα από το μαθηματικό μοντέλο που «κατασκεύασαν» (με δεδομένα που συνέλεξαν από την ΕΛΣΤΑΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Association of European Airlines και από τον αερολιμένα Αργοστολίου, για την περίοδο 1993-2010) ότι οι αφίξεις από το Ηνωμ. Βασίλειο χωρίς τη διαφήμιση/επιρροή από την ταινία θα ήταν 30.576 το 2001 και 33.727 το 2002, ενώ στην πραγματικότητα ανήλθαν σε 44.207 και 43.108. Με άλλα λόγια, σημείωσαν αύξηση ως προς το αναμενόμενο κατά 44% και 28% αντίστοιχα. Ανάλογα είναι τα νούμερα και για τις διανυκτερεύσεις.

Για τις περιπτώσεις της Αμοργού («Απέραντο Γαλάζιο»), του Καστελόριζου («Mediterraneo») και της Σκοπέλου, όπου έγιναν τα γυρίσματα του κλασικού μιούζικαλ «Mamma Mia» μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2007, δεν υπάρχουν αριθμοί, μόνο μαρτυρίες. Ο δήμαρχος της Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, είναι ο άνθρωπος που βιώνει ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, τον απόηχο της: «Την Κυριακή που μας πέρασε τέλεσα έναν ακόμη πολιτικό γάμο -τον 40ο τουριστών από την αρχή της χρονιάς- στον Άγιο Ιωάννη, το εκκλησάκι που έγιναν και τα γυρίσματα του γάμου στην ταινία. Ηταν ένα ζευγάρι Άγγλων που είχαν φέρει μαζί τους και ένα κασετόφωνο, το οποίο καθ’ όλη της διάρκεια της τελετής έπαιζε σιγανά τραγούδια της ταινίας». Με το σάουντρακ της ταινίας να ηχεί ακόμη στα αυτιά του, ο κ. Μιχελής μας εξήγησε ότι το «Mamma Mia» στάθηκε αφορμή να έρθουν στο νησί επισκέπτες από την Αργεντινή έως τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα μπορεί να μη συμβαίνει ο κατακλυσμός της πρώτης χρονιάς, αλλά τουρίστες, με αφορμή την ταινία, συνεχίζουν να έρχονται.

Διαβάστε: Μπορεί η μουσική να υπερνικήσει την κρίση

Κι όχι μόνο έρχονται, αλλά πραγματοποιούν και επενδύσεις στο νησί. Όπως μας εξηγεί η Δάφνη, η Ολλανδέζα με τα τέλεια ελληνικά που εργάζεται στο skopelosproperty.com -το πρώτο μεσιτικό γραφείο που άνοιξε στο νησί ο Michael Burton, ένας Βρετανός φωτογράφος που ήρθε για πρώτη φορά στην Σκόπελο το 2001 και δέθηκε με το νησί- είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια σε σημεία όπου έχει γυριστεί η ταινία. «Έρχονται, το σκέφτονται, το συζητάνε και με κάποιους έχουμε κρατήσει επαφή και τους ενημερώνουμε ακόμη και σήμερα για προσφορές οικοπέδων και κατοικιών. Όμως υπάρχουν και τουρίστες που αγοράζουν. Όπως ένα ζευγάρι, φαν της ταινίας, από Γαλλία και Ρουμανία, που είχε έρθει επανειλημμένα στη Σκόπελο και αγόρασαν πριν από τρεισήμισι χρόνια ένα ερειπωμένο μεγάλο σπίτι, το οποίο και ανακατασκεύασαν».

Τόσο η Δάφνη όσο και ο δήμαρχος συμφωνούν ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη  αξιοποίηση της ταινίας -που ακόμη και σήμερα αποτελεί το μιούζικαλ του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια παγκοσμίως- για την προβολή του νησιού, με τον κ. Μιχελή να τονίζει ότι «σαν δήμος δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, αλλά ούτε τους πόρους, ειδικά σήμερα, να κάνουμε κάποιες κινήσεις που είχαμε σκεφθεί και που μένουν πλέον μόνο σε επίπεδο σκέψης».

Αντίθετα, η Μεσσηνία του «Before Midnight» δείχνει έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες που μπορεί να προκύψουν από την ταινία που ξεκινήσε να προβάλλεται από τα τέλη Μαΐου. Αεροπορικώς η Καλαμάτα έχει συνδεθεί μέσω της Aegean με Γερμανία και Σουηδία από το Μάρτιο, ενώ η ελληνική εταιρεία ξεκινά και πτήσεις για Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Τελ Αβίβ. Από τον Απρίλιο η Ryanair πετάει από Μιλάνο για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ενώ τον Ιούλιο ξεκινάνε και οι πτήσεις της Easyjet από Λονδίνο. Παράλληλα, αυτό το διάστημα στο αεροδρόμιο προσγειώνονται και πτήσεις τσάρτερ από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο λόγος φυσικά δεν είναι μόνο η ταινία, αλλά το χαμηλό κόστος του αεροδρομίου και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως μετά τη δημιουργία του Costa Navarino.

Επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό ραντεβού με άρωμα Ελλάδας έχουμε τον επόμενο Μάρτιο με τη συνέχεια των «300» που καταπιάνεται αυτήν την φορά με τις Ναυμαχίες στο Αρτεμίσιο και πιθανότατα της Σαλαμίνας, καθώς και τη Μάχη των Θερμοπυλών. Τα γυρίσματα μπορεί να μην πραγματοποιούνται στα Παλούκια, αλλά σε στούντιο στη γειτονική Βουλγαρία λόγω κόστους, όμως καλού κακού η προετοιμασία για τους τουρίστες που θα θέλουν να δουν από κοντά τα σημεία όπου ο Θεμιστοκλής βύθισε τα πλοία του Ξέρξη, θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα αν δε θέλουμε να μετράμε ένα ακόμη χαμένο δώρο.