MPW Summit: H τηλεργασία, το «έλλειμμα» δεξιοτήτων και η πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας

MPW Summit: H τηλεργασία, το «έλλειμμα» δεξιοτήτων και η πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας

Ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας;

Στο Most Powerful Women Summit που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο πάνελ «Reshaping Careers, Closing the Skills Gap», συζητήθηκε  η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα επαγγελματικής επανατοποθέτησης (outplacement) και η αναζήτηση των κατάλληλων ταλέντων.

Στη συζήτηση που συντόνισε η Senior Editor του Fortune Greece, Μαρία Ακριβού, συμμετείχαν η Ειρήνη Παγανοπούλου, HR Director Greece & Cyprus, Pfizer Hellas,  η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια People Services, KPMG Greece, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος, ΟΑΕΔ – Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και η Βίβιαν Φατούρου, Regional Co-leader | Lean In Hellas.

Δείτε το βίντεο:

Ειρήνη Παγανοπούλου, HR Director Greece & Cyprus, Pfizer Hellas

«Στην Ευρώπη το remote working είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ήρθε και στην Ελλάδα ως τάση  και σαν πρακτική το χρησιμοποιούν περισσότερο οι πολυεθνικές. Το μοντέλο αυτό δεν θα οδηγήσει σε περιορισμό των μισθών. Σίγουρα θα υπάρξουν προσαρμογές αλλά αυτές θα καθοριστούν από τις επιλογές των εργαζόμενων. Όμως αυτό γεννά και πολλές ευκαιρίες για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν εξ αποστάσεως σε εταιρείες στο εξωτερικό χωρίς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια People Services, KPMG

«Οι εταιρείες προσπάθησαν στην περίοδο της κρίσης να περιορίσουν τα κόστη, όπως αυτά που αφορούν στην εκπαίδευση των εργαζόμενων. Αυτό δημιούργησε ένα κενό σε εμπειρίες και γνώση και αυξάνει το εργασιακό «χάσμα». Για αυτό ακούμε επιχειρήσεις να λένε ότι αναζητούν εργαζόμενους αλλά δεν βρίσκουν τους κατάλληλους, με τις ικανότητες που χρειάζονται. Αλλά και η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στις εταιρίες για να κλείσουν αυτό το κενό. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα οδηγηθούμε σαν χώρα σε δύσκολες καταστάσεις».

Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος, ΟΑΕΔ

«Το 1/3 των ανέργων στην Ελλάδα είναι γυναίκες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας έχει πολλές δυσκολίες. Η Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια τεράστια ευκαιρία να στηρίξει τους ανέργους και τις γυναίκες, ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δεξιοτήτων. Η διαχρονική έλλειψη διασύνδεσης των εκπαιδευτικών δομών με την αγορά εργασίας πρέπει πλέον να αλλάξει.

Ο ΟΑΕΔ τρέχει ήδη προγράμματα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων και έχουμε δεσμευτεί ότι τουλάχιστον το 60% των προτάσεων που θα χρηματοδοτήσουμε θέλουμε να είναι από γυναίκες. Ανάγκες όμως υπάρχουν και για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών. Κι αυτό θα γίνει εάν επενδύσουν έξυπνα στην ποιότητα της κατάρτισης, ώστε να έχουν διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων».

Βίβιαν Φατούρου, Regional Co-leader | Lean In Hellas

«Έρευνα της McKinsey επιβεβαιώνει ότι 1 στις 4 γυναίκες σκέφτεται να αφήσει την εργασία της ή να την περιορίσει για να ανταποκριθεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι γυναίκες επομίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά το βάρος της οικιακής φροντίδας. Μια εργασία η οποία δεν πληρώνεται και συχνά δεν αναγνωρίζεται. Η γυναίκα απασχολείται κατά μέσο όρο 20 ώρες περισσότερο την εβδομάδα. Και μετά την πανδημία αυτό το χάσμα διευρύνθηκε περισσότερο. Αυτό που έχει νόημα για τις επιχειρήσεις είναι να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και να αποκτήσουν μια κουλτούρα συμπερίληψης. Αλλά αυτά να εφαρμοστούν με μετρήσιμους τρόπους».