MPW Summit: Η βιωσιμότητα περνάει μέσα από την ισότητα και την τεχνολογία – Ο νέος εταιρικός σκοπός

MPW Summit: Η βιωσιμότητα περνάει μέσα από την ισότητα και την τεχνολογία – Ο νέος εταιρικός σκοπός
Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία; - Δείτε το βίντεο από το συνέδριο Most Powerful Women Summit.

Για ζητήματα βιωσιμότητας της κοινωνίας και του πλανήτη και ίσης πρόσβασης στην τεχνολογία συζήτησαν στο πλαίσιο του Most Powerful Women Summit η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Google, η Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια, Women Act, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Άσπα Παλημέρη Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Mastercard.

Η κα Αντωνάκου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η πανδημία επιτάχυνε τον περίφημο ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τεχνολογία αποτέλεσε τον πιο ασφαλή τρόπο για επικοινωνία, εργασία και εκπαίδευση. Αυτό επηρεάζει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας μας και από τη δική μας πλευρά αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τομείς – κλειδιά για την οικονομία, όπως ο τουρισμός. Δεν σταματήσαμε καθόλου τα προγράμματα της ψηφιακής ενδυνάμωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκπαιδεύσαμε 30.000 εργαζόμενους ενώ ενισχύσαμε χιλιάδες επαγγελματίες από μικρές επιχειρήσεις. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στη νέα δράση, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Google Ελλάδας και περιλαμβάνει τη δωρεάν κατάρτιση, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Coursera, σε τέσσερις τομείς ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης, που οδηγούν στην απόκτηση των εξής πιστοποιητικών IT Support Specialist Certificate (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής), UX Designer Certificate (σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη), Project Manager Certificate (διαχείριση έργου), Data Analyst Certificate (ανάλυση δεδομένων)».

 Η κα. Παλημέρη τόνισε:

«Την τελευταία χρονιά είδαμε αύξηση 30% στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μαζί με τη χρήση καρτών βλέπουμε τεράστια μείωση στην αναλήψεις και τη χρήση μετρητών. Ανταποκριθήκαμε από τις αρχές της πανδημίας με στόχο να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές, να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις και να προσφέρουμε μια σειρά από εργαλεία στις επιχειρήσεις για πιο εύκολη μετάβασή τους στις ανάγκες που δημιουργούνται.

Είμαστε ακόμη μακριά από την πραγματική επίτευξη ίσων ευκαιριών. Τρεις παράγοντες καθυστερούν την εξέλιξη και αλλαγή της κατάστασης: Πόσες ευκαιρίες έχουν οι γυναίκες. Έλλειψη γυναικών σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις. Αδυναμία να μπουν οι γυναίκες σε παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους, όπως η τεχνολογία. Είμαστε κι εμείς μια εταιρεία τεχνολογίας και έρευνές μας έχουν δείξει ότι οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας έχουν πολύ λιγότερη στήριξη και αίσθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν».

Ο κ. Μαύρος αναφερόμενος στο ποσοστό γυναικών στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» δήλωσε:  

«Είμαι περήφανος γιατί το 40% του εργασιακού δυναμικού μας είναι γυναίκες. Είμαστε μια εταιρεία γνώσης, και η συμπερίληψη είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε ενεργά. Πιστεύω στη διάχυση της γνώσης, γιατί η γνώση είναι αυτό προχωρά τα πάντα μπροστά».

Για τις αλλαγές που έρχονται στο ενεργειακό μείγμα συμπλήρωσε: «Είμαστε σε μια διαδικασία ενεργειακής μετάβασης. Μετά από 20 χρόνια από μια οικονομία κάρβουνο περνάμε σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή παραγωγή η οποία πραγματοποιείται πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά για το περιβάλλον. Πλέον περνάμε στην εποχή της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Είναι μια δουλειά η οποία αλλάζει το μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η κα Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια, Women Act, από την πλευρά της έδωσε έμφαση στον ρόλο της ηγεσίας:

«Δεν πρέπει να χωρίσουμε την ηγεσία σε γυναικεία και ανδρική. Ο κόσμος ασχολείται περισσότερο τώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά επειδή ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η εκπαίδευση όμως είναι αυτή που θα αλλάξει το μέλλον. Δεν μπορεί να βγάλεις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας¨, εάν δεν υπάρχει εναρμόνιση με την προσωπική ζωή και την ορθή πολιτική απολαβών….. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία εάν δεν υπάρχει αξιοκρατία. Αυτό έρχεται μόνο εάν οι γυναίκες αναλάβουν δημόσια αξιώματα. Όταν σχεδιάζουμε το μέλλον, η τεχνολογία μπορεί να εξισορροπήσει το κομμάτι της ισότητας.»

Τη συζήτηση συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece.

Δείτε το βίντεο: