ΜPW Summit (βίντεο): Η κουλτούρα εργασίας, η ισότητα αμοιβών και η ευημερία των εργαζόμενων

ΜPW Summit (βίντεο): Η κουλτούρα εργασίας, η ισότητα αμοιβών και η ευημερία των εργαζόμενων

Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα, οι εταιρικοί ηγέτες αναλαμβάνουν δράσεις για τη διατήρηση και καθοδήγηση των εργαζομένων και τη δημιουργία μιας φιλόξενης κουλτούρας στο χώρο εργασίας.

Πώς μπορεί το κράτος να συνδράμει τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της;

Για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν, την ευελιξία και τις πολιτικές για τη δημιουργία φιλόξενης κουλτούρας στο χώρο εργασίας συζήτησαν στο πλαίσιο του Most Powerful Women Summit ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος Παπαστράτος, η Μαρίκα Λάμπρου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ENTERSOFT, Focus Bari) και ο Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας.

Το πάνελ συντόνισε ο Aπόστολος Μαγγηριάδης, News Anchor and Political Correspondent, SKAI TV.

Δείτε το βίντεο: 

Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

«Η ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής είναι μια πρόκληση για τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και δεκαετίες. Όποια εταιρεία κι αν ζητήσετε θα σας πει ότι αναζητά αυτή την ισορροπία. Εν μέσω της πανδημίας, το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες είναι να δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Να ευνοούν τις ανθρώπινες σχέσεις και να προάγουν ένα νέο είδος ηγεσίας. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν με τους εργαζομένους τους όπως και με τους καταναλωτές τους – να τους προσφέρουν ένα employee experience όπως ακριβώς προσφέρουν ένα customer experience».

«Πράγματι, έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια μικρά βήματα προόδου στο κλείσιμο της ψαλίδας της μισθοδοσίας. Όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα χρειαστούν άλλα 136 χρόνια για να μιλάμε για εντελώς ίσους μισθούς. Στη θεωρία κανείς δεν διαφωνεί για την ισότητα μισθών, αλλά ακόμα συνεχίζουμε να το συζητάμε και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Υπάρχουν κλάδοι όπως τα ΜΜΕ και ο κλάδος του θεάματος όπου γίνεται αγώνας για να επιτευχθεί ίση μισθοδοσία».

Μαρίκα Λάμπρου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ (ΔΕΠΑ, Entersoft, Focus Bari)

«Είναι λυπηρό αλλά είναι πραγματικότητα ότι έπρεπε να έρθει η πανδημία για να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για την ευημερία των εργαζομένων και να κάνουμε πράγματα γι’ αυτό. Υπάρχουν φωτεινά μυαλά που έχουν μιλήσει και έχουν πράξει προς την κατεύθυνση της ανθρωποκεντρικής διοίκησης, αλλά δεν έγιναν αρκετά. Η πανδημία ώθησε τις ηγεσίες να καταλάβουν ότι οι άλλοι είναι άνθρωποι. Κάποτε έκανα την ερώτηση σε μια εργαζομένη: «Πώς αισθάνεσαι; Είσαι χαρούμενη;». Το σοκ της ήταν μεγάλο γιατί δεν της είχαν κάνει ποτέ την ερώτηση αυτή. Βεβαίως, ο ηγέτης που δεν είχε μάθει να ρωτάει τον εργαζόμενό τους αν αισθάνεται καλά, αν δεν ένιωθε την ανάγκη να το κάνει αυτό πριν την πανδημία, δύσκολα θα το κάνει τώρα».

«Παλιά ήμουν πολύ αρνητική ως προς τις ποσοστώσεις διότι αισθανόμουν ότι θίγονταν οι γυναίκες. Όμως, τώρα παραδέχομαι ότι και οι ποσοστώσεις αποτελούν εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν όμως στερεότυπα που θέλει δουλειά για να φύγουν από την επαγγελματική μας ζωή ώστε να μπορέσουν ελεύθερα να κινηθούν οι γυναίκες. Μεγάλες, κυρίως, επιχειρήσεις έχουν πάρει πρωτοβουλίες και είναι καλό αυτές να γίνονται παράδειγμα και για τις μικρές».

Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας 

«Το νομικό πλαίσιο για τις διακρίσεις είναι σχεδόν πλήρες. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία. Βεβαίως, οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν από τη μέρα στην άλλη αλλά βλέπουμε κι εκεί μια μεγάλη αλλαγή. Πάρτε για παράδειγμα τη συμμετοχή των γυναικών στο εκπαιδευτικό σύστημα – πριν από μερικές δεκαετίες τα πανεπιστημιακά τμήματα ήταν ανδροκρατούμενα. Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εκπαιδευτικό σύστημα αντανακλάται και στην αγορά εργασίας, και στο μισθολογικό χάσμα, και στις νοοτροπίες».

«Ως προς τη διαφορά αμοιβής ανδρών-γυναικών βρισκόμαστε λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρ. Ένωσης. Σε επίπεδο εταιρειών, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν έχω δύο άτομα που έχουν την ίδια παραγωγικότητα, αυτός με την χαμηλότερη αμοιβή θα φύγει. Άρα το αποτέλεσμα θα είναι εμφανώς κακό. Το salary gap στην Ελλάδα κλείνει αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σαφώς ικανοποιητικότερο τρόπο».