ΜPW Summit (βίντεο): Η πανδημία Covid-19 και η πρόσβαση των πολιτών στην υγεία

ΜPW Summit (βίντεο): Η πανδημία Covid-19 και η πρόσβαση των πολιτών στην υγεία

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συζήτησαν στο πλαίσιο του Most Powerful Women ο Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO του  Όμίλου Ιατρικού Αθηνών, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης που συντόνισε η Senior Editor του Fortune Greece Μαρία Ακριβού:

Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

«Με την πανδημία αναδείχθηκε ακόμη μία αναγκαιότητα, αυτή της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων. Η κρίση ήρθε να λειτουργήσει ως καταλύτης. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια – δεν περισσεύει κανείς.

Η ανθεκτικότητα που έδειξε το σύστημα υγείας, βάση των συνθηκών, ήταν τεράστια. Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η προσβασιμότητα στα τεστ κορωνοϊού και το ότι όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στη διαδικασία να εξεταστεί, είναι σίγουρα θετικά μηνύματα».

Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπραστά μας. Σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν θα ξεχάσουμε τον επόμενο χειμώνα τον ιό – δεν θα σταματήσουμε να φοράμε τις μάσκες.

Η πανδημία μάς έδειξε τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μόλις ένα 10-15% νοσηλεύεται σε νοσοκομεία – οι περισσότεροι μένουν σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών».

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας

«Η πανδημία μάς δίδαξε πόσο εύθραυστη είναι είναι η υγεία μας και πόσο αναγκαία είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτή. Επίσης, μάς έδειξε και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε όλοι αναξαιρέτως οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην υγεία.

Το στοίχημα είναι να προχωρήσουμε. Χτίζουμε στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας – σε αυτό βοηθούν οι εμβολιασμοί. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Αναμένουμε το εμβόλιο της Johnson & Jonson που θα συμπληρώσει τα άλλα τρία εμβόλια. Η συνεργασία που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για παραγωγή και κατανομή εμβολίων είναι το μεγάλο στοίχημα. Θεωρώ ότι σταδιακά θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Βρετανία και Ισραήλ δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια – προχώρησαν πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 7η θέση σχετικά με την πραγματοποίηση εμβολιασμών».

*Δείτε περισσότερα βίντεο από το Most Powerful Women Summit στο κανάλι του FortuneGreece στο Youtube.