ΜPW Summit (βίντεο): Πώς μπορούν οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις

ΜPW Summit (βίντεο): Πώς μπορούν οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις

Πώς μπορούμε να παραμείνουμε εστιασμένοι στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, έχοντας παράλληλα στραμμένη την προσοχή μας στο μέλλον; Σε αυτήν την περίοδο κοινωνικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι ηγέτες χρειάζονται μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διαρκέσει πέρα από τις τρέχουσες κρίσεις.

Στο πάνελ «Taking the long view» στο πλαίσιο του Most Powerful Women Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Απριλίου από το Fortune Greece, συμμετείχαν και έδωσαν απαντήσεις η Αλεξία Μπακογιάννη, Founder & CEO, AEA Relate, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Iδρύτρια και CEO, People for Business και η Πέννυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director, AbbVie Hellas.

Τη συζήτηση συντόνισε η Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου.

Ρεβέκκα ΠιτσίκαIδρύτρια και CEO, People for Business

«Η κρίση γέννησε πολλές ευκαιρίες. Έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος μας να ψηφιοποιηθεί, ενώ ανέδειξε τη χώρα μας στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Στον επιχειρηματικό τομέα,  αναπτύχθηκαν τομείς όπως τα logistics και οι εσωτερικές διεργασίες, ενώ αλλάζει η κουλτούρα του πώς μπορεί να είναι κάποιος αποτελεσματικός, ακόμα και αν δεν εργάζεται από το γραφείο. Είναι ουτοπία να λέμε πως θα υπάρξει ένας κόσμος χωρίς καθόλου διακρίσεις».

«Βλέπουμε πως δεξιότητες τις οποίες πρέπει να έχει ένας πολιτικός ηγέτης, οφείλει να τις διαθέτει και ένας επιχειρηματίας. Ανθρώπινο πρόσωπο, ενσυναίσθηση, ικανότητα λήψης αποφάσεων και αναάλυσης δεδομένων είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά. Οικονομία, τεχνολογία, περιβάλλον, κοινωνία, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τον άνθρωπο. Υπάρχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, που τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι επιχειρηματικοί ηγέτες μπορούν να εκμεταλλευτούν, ώστε να χαράξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Το κομμάτι του “έχω ένα όραμα” είναι το ΝΟ1 για έναν επιχειρηματικό ηγέτη».

Αλεξία Μπακογιάννη, Founder & CEO, αία relate

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία ταξική πάλη, ένας αγώνας απέναντι σε τρομερά οικονομικά συμφέροντα. Το θετικό της πανδημίας είναι ότι έφερε σε ένα τέτοιο σημείο τις συνέπειες όπου να μην μπορούμε να κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε. Η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να αναπτυχθεί ένα κοινωνικό αίτημα, λειτουργώντας “από κάτω προς τα πάνω”. Ο τομέας της επικοινωνίας έχει στόχο να επηρεάσει τις επιχειρήσεις ως προς την κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής».

«Το γεγονός ότι άνοιξε συζήτηση για το κίνημα #metoo το οποίο μάλιστα οδήγησε σε νομοθετικές αλλαγές είναι πολύ σημαντικό. Η πραγματικότητα όμως είναι πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν “γυάλινο ταβάνι”».

«Τα digital media είναι το παρόν. Είναι αυτό που ζούμε τώρα. Αυτό με ένα τρόπο είναι και καλό, είναι μία μορφή δημοκρατίας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε digital και social media. Τα site για παράδειγμα έχουν πιο ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα social media διαθέτουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, όμως δεν μπορούν να ορίζουν και να καθορίζουν την επιχειρηματική πολιτική. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και παγίδα από το να ακολουθούνται οι τάσεις των social media. Βλέπω πως η επιχειρηματική ηγεσία επηρεάζεται από αυτό».

Πέννυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director, AbbVie Hellas

«Η έλευση της πανδημίας έδειξε πως είναι σημαντική η ενδυνάμωση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα είδαμε πως το ΕΣΥ είχε πολλές σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε επίπεδο υγειονομική προσωπικού.

Δεν μπορώ να φανταστώ αναπτυξιακή ατζέντα στο μέλλον, χωρίς προβλέψεις για την υγεία. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η επόμενη υγεινομική κρίση να μας βει έτοιμους. Θα ήθελα πολύ να δω την θέσπιση του ρόλου ενός εθνικού γιατρού. Η υγειονομική ασφάλεια δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ένος μόνο κυβερνώντα, αλλά μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας και συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για εμένα είναι δεδομένο πως η υγειονομική ασφάλεια είναι επιτεύξιμη και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα της Abbvie ήταν και παραμένει ο ασθενής. Έρχονται φάρμακα που θα βελτιώσουν την υγεία των ασθενών».

«Η πανδημία ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές μελλοντικές τέτοιες κρίσεις. Η φαρμοκοβιομηχανίες προχωρούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς. Πρέπει καθημερινά να σκεφτόμαστε τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις μας προς το περιβάλλον».

Δείτε το βίντεο: