MPW Summit (βίντεο): Πώς μεταφράζεται η  ποικιλομορφία στις εισηγμένες εταιρίες στην Ελλάδα

MPW Summit (βίντεο): Πώς μεταφράζεται η  ποικιλομορφία στις εισηγμένες εταιρίες στην Ελλάδα

Η Έλενα Στυλιανού και ο Βασίλης Πετίνης, Co-CEOs της RSM, συζήτησαν για τα αποτελέσματα της έρευνας «Diversity in the Boardroom» στο πλαίσιο του Most Powerful Women Summit.

H έρευνα εστιάζει στην ποικιλομορφία των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιριών στην Ελλάδα, το μείγμα ηλικιών, φύλλου, δεξιοτήτων, επαγγελματικής εμπειρίας,  ακαδημαϊκής κατάρτισης, αλλά και τις ανισότητες και ελλείψεις πολυμορφίας μεταξύ εταιρειών, βάσει μεγέθους, κλάδου, τζίρου και ηλικιακών ομάδων.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης, που συντόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Co-founder, Women on Top:

Έλενα Στυλιανού, Co-CEO της RSM

«Το δίκτυο μας μετρά 60 χρόνια παρουσίας, ενώ στην Ελλάδα έχουμε παρουσία για 30 χρόνια.

Με βάση τις εισηγήσεις μας οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν τα μέλη που θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Μπορεί να μην υπάρχει πληθώρα επιλογών για θέσεις που θα καλυφθούν από γυναίκες, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και οι μέθοδοι για να τις εντοπίσουν. Όμως θα πρέπει να γίνει σωστή εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας και μιας κουλτούρας συμπερίληψης για να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως ισότιμα μέλη της ομάδας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικά background είναι η πίστη στην προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο καθένας. Ανεξάρτητα από το φύλο, το περιβάλλον που κάποιος έχει μεγαλώσει, όταν γίνεται σωστός διάλογος και ακούγονται όλες οι απόψεις, τότε οι αποφάσεις θα έχουν ευρύτερη αποδοχή».

Βασίλης Πετίνης, Co-CEO της RSM

«Η έρευνα μας Diversity in the Boardroom καλύπτει όλο το σύνολο των εταιρειών και των μελών τους στην Ελλάδα. Εξετάσαμε το φύλο, ηλικία, εθνικότητα, δεξιότητες και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Διαπιστώσαμε ότι η εκπροσώπηση μελών κάτω των 50 ετών στα ΔΣ των εισηγμένων είναι μόλις 20%, ενώ κάτω των 40 ετών είναι 4%. Γνώμη μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Πολλές εταιρείες έχουν τον λεγόμενο οικογενειακό χαρακτήρα. Το 45% των ΔΣ έχουν τουλάχιστον δύο μέλη τα οποία είναι μέλη της οικογένειας του βασικού μετόχου. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εταιρείας υπάρχει η μεγαλύτερη ηλικιακή συγκέντρωση κάτω των 40 ετών. Μόλις το 10% συνόλου των μελών δεν είναι ελληνικής εθνικότητας.

Ως προς τις σπουδές, το 11% διαθέτει διδακτορικό και το 54% μεταπτυχιακό. Όμως ένα σημαντικό κριτήριο είναι αυτό της ανεξαρτησίας. Από την έρευνά μας βλέπουμε ότι το 25% των εταιρειών πρέπει να στελεχωθούν με τουλάχιστον 40 επιπρόσθετα μη εκτελεστικά μέλη. Τέλος, ως προς τις δεξιότητες, το 68-70% περίπου των μελών των ΔΣ είναι άνθρωποι με background στα οικονομικά ή τη διοίκηση επιχειρήσεων. Λείπουν εξειδικευμένοι άνθρωποι με εμπειρίες σε θέματα HR, πληροφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης».