MPW Summit (βίντεο): Τα διδάγματα από συμμετοχή σε ισχυρά ΔΣ εταιρειών και η προστιθέμενη αξία των γυναικών

MPW Summit (βίντεο): Τα διδάγματα από συμμετοχή σε ισχυρά ΔΣ εταιρειών και η προστιθέμενη αξία των γυναικών

Ισχυροί εκπρόσωποι του επιχειρείν  μίλησαν στο πλαίσιο του Most Powerful Women, που διοργάνωσε το Fortune Greece στις 15 Απριλίου, για τα διδάγματα που άντλησαν υπηρετώντας σε ισχυρά και αποτελεσματικά διοικητικά συμβούλια.

Πώς αξιολόγησαν τις ευκαιρίες για να συμμετέχουν σε ΔΣ, τι σημαίνει διαπραγμάτευση, ποια είναι η προστιθέμενη αξία των γυναικών και πώς μπορούν να βοηθήσουν ως μέλη ώστε να βελτιωθεί η εταιρική κουλτούρα;

Απαντήσεις στη Μαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια και Αρχισυντάκτρια, αθηΝΕΑ, έδωσαν η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του ΚΕΣΥ , Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία, η  Ειρήνη Νικολαΐδη, Νομική Σύμβουλος – Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων, Όμιλος ΟΤΕ και ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος και Managing Partner, EOS CAPITAL PARTNERS.

Δείτε το βίντεο:

Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του ΚΕΣΥ , Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία

«Για να συμπεριλάβουμε γυναίκες στις επιλογές μας πρέπει να τις βοηθήσουμε να έχουν ευκαιρίες, κάτι που δεν είναι πάντα απλό. Οι ίδιες πρέπει να διεκδικήσουμε θέσεις – έχουμε τάση να καθόμαστε πιο πίσω. Αυτή τη στιγμή όλα τα συμβούλια ψάχνουν. Κι εμείς αναζητούμε , αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά τα αιτήματα από γυναίκες για να συναγωνιστούν με τους άνδρες».

«Όσον αφορά την πανδημία, μας έδειξε ότι το να δουλεύουμε μαζί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλος ο κόσμος λειτούργησε από κοινού και για αυτό έχουμε τόσο γρήγορα αποτελέσματα για τα εμβόλια. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η συλλογική εμπειρία ανδρών και γυναικών που συνεργάστηκαν».

Απόστολος ΤαμβακάκηςΠρόεδρος και Managing Partner, EOS CAPITAL PARTNERS

«Το μείζον δεν είναι η συμμετοχή των γυναικών μόνο στα ΔΣ αλλά στο επιχειρείν γενικά. Η συμμετοχή τους επιχειρησιακά είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Έχουμε πάρα πολλές κυρίες που είναι σε top θέσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχουμε πολλές νέες κοπέλες που συμμετέχουν σε startups καθώς το 35-40% που τις ιδρύουν είναι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο πρακτικές από τους άνδρες».

«Το θέμα των ποσοστώσεων δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Το βρίσκω μάλλον ρατσιστικό. Πιστέψτε με δεν είναι εύκολο να βρούμε γυναίκες, που να μπουν στα διοικητικά συμβούλια. Υπάρχουν πολλές, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Σημασία για τη συμμετοχή σου σε τέτοιες θέσεις έχει η εμπειρία και όχι το φύλλο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο».

Ειρήνη Νικολαΐδη, Νομική Σύμβουλος – Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων, Όμιλος ΟΤΕ

«Συμμετέχω σε Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) εδώ και 26 περίπου χρόνια. Από την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι εκτός από τους κανόνες της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, αν μπορώ να εστιάσω στον βασικό παράγοντα που καθορίζει την αποτελεσματικότητα ενός ΔΣ, είναι το ανθρώπινο στοιχείο. Το ΔΣ είναι μια ομάδα που πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το πιο σημαντικό είναι εάν αυτή η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά, συλλογικά, για να παράξει ένα τελικό αποτέλεσμα. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να συνυπάρξουν με μια κουλτούρα σεβασμού και αυτοεκτίμησης».

«Όσον αφορά το θέμα των ποσοστώσεων, δεν θα σας κρύψω ότι επί της αρχής δεν συμφωνώ με τις νομοθετημένες ποσοστώσεις. Οι γυναίκες δεν χρειαζόμαστε βοήθεια για να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανές. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ πως στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, η διαφωνία μου είναι μόνο επί της αρχής. Επειδή υπάρχει μια στρεβλωμένη κουλτούρα, τότε και μόνο για αυτόν τον λόγο η θεσμοθετημένη ποσόστωση μπορεί να βοηθήσει προσωρινά ως ένας επιταχυντής. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι κάτι εθιμοτυπικό. Είναι παράγοντας επιτυχίας. Όταν μια ομάδα είναι μονοσήμαντη, τότε είναι ελλιπής, δεν έχει την πολυμορφία μέσα της».

Δείτε περισσότερα βίντεο από το Most Powerful Women Summit στο κανάλι του FortuneGreece στο Youtube.