MVS: Χρυσό βραβείο για το σκάφος XANA στα Wood Awards 2022

MVS: Χρυσό βραβείο για το σκάφος XANA στα Wood Awards 2022
photo by: George Pahountis Photography
Η MVS συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τα κορυφαία ναυπηγεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βορείου Ευρώπης.

Η MVS απέσπασε μία σημαντική διάκριση στα Wood Awards 2022, κατακτώντας το Gold βραβείο, για την ολική ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του Mega Yacht XANA, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2021.

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Radisson Blu Park. Το βραβείο της MVS παρέλαβαν ο Νίκος Νίκου, Director Project Management Office και ο Νικόλας Διαπούλης, Project Manager της MVS. Gold βραβεία απέσπασαν μόλις πέντε εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η MVS.

Ο Νίκος Νίκου, Director Project Management Office της MVS (δεξιά) και ο Νικόλας Διαπούλης, Project Manager της MVS (αριστερά).

Τα Wood Awards διοργανώνονται από την Boussias και έχουν στόχο να αναδείξουν την αριστεία στον κατασκευαστικό κλάδο, επιβραβεύοντας καινοτόμα και αισθητικά άρτια έργα με δομικό υλικό το ξύλο, στο σύνολο ή μέρος της κατασκευής, προηγμένες τεχνολογίες που αξιοποιήθηκαν αλλά και «πράσινες» διαδικασίες στην επεξεργασία και χρήση του συγκεκριμένου υλικού.

Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederic.

Το M/Y XΑΝΑ, για το οποίο βραβεύτηκε η MVS, είναι το πετυχημένο παράδειγμα ενός σκάφους, ναυπηγήσεως του 1994 στα ιταλικά ναυπηγεία της CODECASA, που ανακαινίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο Ψαρρός στο Πέραμα. Στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, η θαλαμηγός αποξηλώθηκε πλήρως και επανακατασκευάστηκε. H MVS ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου με την κατασκευή και τοποθέτηση των εσωτερικών χώρων του πλοίου, καθώς και μέρος των εξωτερικών χώρων, υλοποιώντας την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου AMK Architecture & Design. Η προκατασκευή και κατασκευή του έργου έγινε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της MVS, στο Κρυονέρι, βάση της κατασκευαστικής εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία σε υπερπολυτελείς κατασκευές θαλαμηγών.

Το σκάφος διαθέτει σύγχρονο στιλ και μίνιμαλ αισθητική εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ η επέκταση της πρύμης, του έδωσε νέο μήκος 45 μέτρων από 40,3 μέτρα προσθέτοντας ένα καινούργιο χώρο garage, πλατφόρμα κολύμβησης, καθώς και άνετους εξωτερικούς χώρους φαγητού και χαλάρωσης στα υπόλοιπα καταστρώματα. Το M/Y XANA μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες σε 6 ευρύχωρες καμπίνες και επιπλέον πλήρωμα 8 ατόμων. Την  ναυπηγική μελέτη ανέλαβε το τεχνικό γραφείο της Navinco Naval Architects και την επίβλεψη είχε ο καπετάνιος κ. Τάσος Κεραμιδάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το M/Y XANA διεκδικεί και άλλα σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο της καλύτερης μετασκευής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφερόμενοι στη διάκριση, οι ιδρυτές της MVS, Μάριος Στεργίου και Στέφανος Μάνος, δήλωσαν σχετικά, «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή την κορυφαία βράβευση της MVS. Αποτελεί μία ηθική επιβράβευση και μία σημαντική αναγνώριση για την τεχνογνωσία της MVS και την υψηλή αισθητική των κατασκευών μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κριτική επιτροπή και την εταιρεία Boussias για το Gold βραβείο και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους της εταιρείας για το εξαίρετο αποτέλεσμα που προέκυψε μετά την ανακατασκευή του M/Y ΧΑΝΑ, αλλά και για την καθημερινή τους προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκάστοτε στόχοι της εταιρείας. Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων, με γνώμονα το όραμα και τις αξίες μας και σύμμαχο το ανθρώπινο δυναμικό της MVS συνεχίζουμε να προχωράμε αταλάντευτα στη διαδρομή μας».

Η MVS συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τα κορυφαία ναυπηγεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βορείου Ευρώπης (όπως τα γερμανικά ναυπηγεία Lurssen και τα ολλανδικά ναυπηγεία Oceanco, Amels, Feadship), καθώς συνδυάζει την κατασκευαστική εμπειρία για την έγκαιρη και ποιοτική εκτέλεση κατασκευών υψηλής αισθητικής, που απαιτούνται σε αυτά τα έργα.