Mytilineos: Το big deal στον Καναδά και το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας

Mytilineos: Το big deal στον Καναδά και το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας
Ï áíôéðñüåäñïò ôïõ ÓõíäÝóìïõ Åðé÷åéñÞóåùí êáé Âéïìç÷áíéþí ÅõÜããåëïò Ìõôéëçíáßïò ìéëÜåé óå óõíÝíôåõîç ôýðïõ ìå èÝìá "ÅõñùåêëïãÝò 2019: Ãéá ìéá Åõñþðç ìå åõêáéñßåò ãéá üëïõò: Ðñïôåñáéüôçôåò ôçò åðé÷åéñçìáôéêÞò êïéíüôçôáò ãéá ôçí åðüìåíç êïéíïâïõëåõôéêÞ ðåñßïäï 2019-2024" óôï Ãñáöåßï ôïõ Åõñùðáúêïý Êïéíïâïõëßïõ óôçí ÅëëÜäá åíüøåé ôùí ðñïóå÷þí Åõñùðáúêþí Åêëïãþí, ÔåôÜñôç 15 ÌáÀïõ 2019. Ôç óõæÞôçóç èá ðñïëïãßóåé ï Åêðñüóùðïò Ôýðïõ ôïõ Ãñáöåßïõ ôïõ Åõñùðáúêïý Êïéíïâïõëßïõ óôçí ÅëëÜäá, Êùíóôáíôßíïò Ôóïõôóïðëßäçò ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις το ενδεχόμενο μεταφορά της έδρας της Mytilineos, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της Mytilineos Energy & Metal στο εξωτερικό άφησε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος όπου ανακοίνωσε την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW από την Westbridge έναντι 1,16 δισ. ευρώ στον Καναδά.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεταφορά της έδρας υπογράμμισε ότι δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις, αλλά η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και αυτό κοστίζει στον όμιλο. Ενώ ανέφερε ότι δέχεται και πιέσεις από μετόχους για τη μεταφορά. Πάντως τόνισε ότι θα είναι σε θέση να απαντήσει στις 27 Ιουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Πάντως για ακόμη μια φορά, ο επικεφαλής του ομίλου, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στο σχέδιο της εταιρείας για dual listing σε διεθνές Χρηματιστήριο παραπέμποντας στην επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Ωστόσο αποκάλυψε ότι μέσα στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου αλουμινίου στην  Βόρεια Αμερική ή τον Καναδά που είναι αγορές που όχι  μόνο επιδοτούν από 20% έως 30% τις νέες επενδύσεις αλλά έχουν και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Μιλώντας στους μετόχους για την επένδυση στον Καναδά ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση σε μια σημαντική αγορά στην οποία ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax θα συμβάλει στην ανάπτυξη της. Όπως είπε πρόκειται για μια «εξαιρετικής αποδοτικότητας επένδυση που ανοίγει μια αγορά όπου η ζήτηση είναι σχεδόν απεριόριστη». Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχορήγηση της τάξης του 30% (ή 300 εκατ. ευρώ περίπου) από το καναδικό κράτος στο πλαίσιο των κινήτρων για «πράσινες» επενδύσεις ανεβάζει ουσιωδώς την απόδοση της επένδυσης.

Για να σημειώσει: «όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος του deal. Όμως, η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αντιστοιχώντας σε κεφάλαια 200-250 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ετησίως».

Ο κ. Μυτιληναίος, που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurometaux, έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα στήριξης των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση που έλαβε ο Καναδάς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και σημείωσε πως τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αναπτύξει ο όμιλος στον Καναδά θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 30% ανεβάζοντας το IRR της εταιρείας κατά 2-2,5 φορές.

Απευθυνόμενος στους μετόχους δήλωσε ότι θα εκπλαγούν με τα αποτελέσματα και τις αποδόσεις του τομέα των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τους επόμενους μήνες. Όπως είπε στον «πράσινο» κουβά μπαίνουν έσοδα από τα έργα AΠΕ που διατηρεί η εταιρεία και έσοδα από την πώληση έτοιμων έργων που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν (Building Operation Transfer), τα οποία υπολογίζεται να αποφέρουν EBITDA πάνω από 250 εκ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου ως προς το θέμα της σύμβασης προμήθειας ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά το 2024, όταν λήγει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ. Όπως είπε η εταιρεία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διασφαλίσει την τροφοδοσία του εργοστασίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας με τη ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά την πορεία των μεγεθών του ομίλου τη φετινή χρονιά ο επικεφαλής του εκτίμησε πως τα EBITDA θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάποιος έκτακτο συμβάν. Με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά «η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία τα τελευταία χρόνια και έχει περάσει σε άλλα μεγέθη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: