Χαρδαλιάς: Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού- Τι έγινε με τα εναέρια μέσα

Χαρδαλιάς: Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού- Τι έγινε με τα εναέρια μέσα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (δεν εικονίζεται) ανακοινώνουν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για μια πρωτόγνωρη συγκυρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός και για τον τρόπο που οργανώθηκε η εναέρια πυρόσβεση μίλησε αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις πυρκαγιές.

Αίσθηση προκάλεσε  απάντηση του κ. Χαρδαλιά , σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την αντιπολίτευση που συζητά την αντικατάσταση του από τον πρωθυπουργό : «Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί καλούμε κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας.

«Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», σημείωσε.

Δεν έκρυψε επίσης τη θλίψη του για τις περιουσίες των κατοίκων που χάθηκαν κατά τον πύρινο όλεθρο: «Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Σχετικά με το ζήτημα  των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής «Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις».

Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «από τα 60 πυροσβεστικά αεροσκάφη που μένουν , τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεαροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρήψη.Τα 40 που απομένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά.»

Για τα εναέρια μέσα στην Εύβοια δήλωσε τα εξής: «Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Μόνο ανά διαστήματα, άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα. »

«Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται.»

«Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια»

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!

Δεν έιναι έυκολο να είσαι σε ένα συντονιστικό κέντρο και να βλέπεις τις φλόγες να περνάνε μέσα από ολόκληρα χωριά, να βλέπεις την αγωνία των κατοίκων, των ανθρώπων που χάνουν τις περιουσίες τους.