Ν. Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας

Ν. Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς (Α), μιλά δίπλα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Δ) και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο (δεν εικονίζεται), στην ευρεία κυβερνητική συσκεψη για την αντιμετώπιση του κύματος κάυσωνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής προστασίας, Αθήνα, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δύσκολες ημέρες που θα ξεκινήσουν όταν τελειώσει ο καύσωνας έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1. «Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι οι ημέρες του καύσωνα μόνο. Για εμάς οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ό,τι σημαίνει αυτό. Άρα, έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Όλα αναλύονται μέρα με τη μέρα και προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία μάς έρχονται», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για αυτό το κομμάτι και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. «Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας, έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητας είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος αν χρειαστεί να δώσει λύσεις εκεί που θα προκύψουν τα  προβλήματα», σημείωσε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε ότι το τελευταίο 48ωρο είχαμε 116 πυρκαγιές και πρόσθεσε ότι η μεγάλη μάχη, η τελευταία, είναι στη Ρόδο. «Ήταν μία δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού περίπου στη 1:30 τα μεσάνυχτα. Δούλεψαν πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτήν τη στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση, μας απασχολεί εκεί ένα σημείο, σε μια χαράδρα που βρίσκεται μεταξύ του ραντάρ της Αεροπορίας και του αεροδρομίου των Μαριτσών, εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η φωτιά. Δίνεται μια μεγάλη μάχη, ήδη ενισχύονται οι δυνάμεις εκεί, μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ώρες θα φτάσουν και δυνάμεις και από την Αθήνα που έχουν φύγει από χθες το βράδυ και έχει ενισχυθεί και σε πεζοπόρα, από τη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία εξίσου δύσκολη φωτιά όπως οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου», τόνισε.