Ν26: Οι Έλληνες ο πιο οικονομικά αγχωμένος λαός στην Ευρώπη

Ν26: Οι Έλληνες ο πιο οικονομικά αγχωμένος λαός στην Ευρώπη
Το 56 % των Ελλήνων δήλωσε τα οικονομικά ως τη σημαντικότερη πηγή άγχους αυτή την περίοδο. Οι ανησυχίες για τα χρήματα είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα, με Γερμανούς και Ιταλούς να είναι οι λιγότερο αγχωμένοι με ποσοστά 31% και 30% αντίστοιχα.

Η ψηφιακή τράπεζα Ν26 δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων των οποίων η κύρια ανησυχία στη ζωή τους είναι το οικονομικό άγχος. Σήμερα, το 56% των ενήλικων Ελλήνων δηλώνει ότι τα οικονομικά είναι η σκέψη εκείνη που τους κρατάει ξύπνιους τα βράδια.

Άλλες κοινές ανησυχίες είναι σχετικές με τις προκλήσεις του COVID-19 και αφορούν στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, με την υγεία των αγαπημένων προσώπων (51%) και την προσωπική υγεία (47%) να ακολουθούν.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (56%) δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομική του κατάσταση, με μόλις το ένα τρίτο (31%) να αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πώς νιώθουν για τα οικονομικά τους. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (46%) δήλωσαν ότι η σκέψη των οικονομικών τους έκανε να νιώθουν «αγχωμένοι», λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) δήλωσε ότι «είναι υπό έλεγχο» και μόνο το 3% είπε ότι νιώθει «καθησυχασμένο» ή «χαρούμενο» (2%). Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, με περισσότερες γυναίκες (50%) να αισθάνονται«αγχωμένες» για τα οικονομικά τους από τους άνδρες (42%).

Προς απάντηση, η N26 ξεκινά το Big Banking Chat, έναν ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο όπου ο κόσμος θα μπορεί να υποβάλει τις ερωτήσεις του για τον τραπεζικό τομέα, να λαμβάνει απαντήσεις και να μοιράζεται tips και συμβουλές. Η ψηφιακή τράπεζα N26, με έδρα τη Γερμανία και με περισσότερους από 50.000 Έλληνες πελάτες, αποφάσισε να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία με αφορμή την απογοήτευση που κυριαρχεί για τις τράπεζές, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν απλή γλώσσα για να απαντήσουν σε απλές τραπεζικές ερωτήσεις.

Ο Sarunas Legeckas, General Manager Greater Europe στην N26, σχολίασε την έρευνα: «Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα οικονομικά τους δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους πελάτες τους εδώ και χρόνια – επιβάλλοντας περίπλοκες, χωρίς λόγο, διαδικασίες και χρεώσεις, και πόσο μάλλον σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν έχουν διασφαλίσει και υποστηρίξει επαρκώς τους πελάτες τους. Οι τράπεζες έχουν την ευθύνη να λαμβάνουν υπόψη τέτοιες καταστάσεις και να ανταποκρίνονται, βοηθώντας τους πελάτες να διαχειριστούν τα χρήματά τους. Η N26 βασίστηκε στην πεποίθηση ότι οι τραπεζικές συναλλαγές πρέπει να είναι πιο απλές, πιο διαφανείς και πιο εύκολα κατανοητές και προσβάσιμες. Αυτό δεν ήταν ποτέ πιο αναγκαίο από τώρα και γι’ αυτό ξεκινήσαμε το Big Banking Chat».

Δεν προκαλεί έκπληξη ούτε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν περίπλοκα τα οικονομικά, καθώς όπως έδειξε η έρευνα οι περισσότεροι ένιωθαν άβολα με την τραπεζική ορολογία. Πάνω από τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι είναι οι «δεδουλευμένοι τόκοι», η διαφορά μεταξύ της «πιστοληπτικής ικανότητας και του πιστωτικού αποτελέσματος» (61%) και το «δικαίωμα υπερανάληψης» (54%). Τα προϊόντα και οι φράσεις για τις οποίες ήταν πιο σίγουροι ήταν οι κινήσεις λογαριασμού, με το 78% να δηλώνει ότι θα μπορούσε να εξηγήσει τι είναι ο «κάτοχος λογαριασμού», η «συναλλαγή χρεωστικής κάρτας» (84%) και η «μεταφορά υπολοίπου» (81%).

Σύμφωνα, επίσης, με τα αποτελέσματα, πάνω από το ήμισυ των Ελλήνων (52%) έχει μακροπρόθεσμα πλάνα αποταμίευσης. Από αυτούς, το 35% δήλωσε ότι οι στόχοι μακροπρόθεσμης αποταμίευσης είναι για μια ώρα ανάγκης, ενώ το 32% είναι για παιδιά του. Ελπιδοφόρα παραμένουν επίσης τα πράγματα ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, με τον τρίτο πιο δημοφιλή στόχο να είναι για τις διακοπές (27%).

Οι περιφερειακές διακυμάνσεις ήταν επίσης εμφανείς. Την Ελλάδα ακολουθούν στενά η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (42%) και η Πορτογαλία (38%) ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων, των οποίων η κύρια ανησυχία είναι το οικονομικό άγχος.

Οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Big Banking Chat και να έχουν πρόσβαση στις συμβουλές των ειδικών και σε περισσότερες πληροφορίες στην ειδικά σχεδιασμένη σελίδα της N26, μέσω του hashtag #BigBankingChat αλλά και στο Facebook.