Να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ζητά ο Γκοσν μετά την απαγγελία δύο νέων κατηγοριών

Στην Ιαπωνία είναι σπάνια περίπτωση να ορίζεται εγγύηση πριν τη δίκη για κατηγορούμενους που δηλώνουν αθώοι. 

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης μετά την εις βάρος του απαγγελία δύο νέων κατηγοριών σήμερα στο Τόκιο, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του, ενώ το πάλαι ποτέ υψηλόβαθμο στέλεχος ετοιμάζεται για μια μακρά δίκη η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μετά από έξι μήνες.

Ο Γκοσν ήταν ο επικεφαλής μιας συμμαχίας μεταξύ της Nissan Motor, της Mitsubishi Motors και της γαλλικής Renault έως την αιφνιδιαστική του σύλληψη τον Νοέμβριο και την αποπομπή του από την προεδρία και των δύο ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, εξέλιξη που προκάλεσε τριγμούς σε όλο τον κλάδο των εταιριών αυτοκινήτων.

Σε βάρος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους, στο οποίο πιστώθηκε η διάσωση της Nissan από το χείλος της καταστροφής πριν από δύο δεκαετίες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απιστία επειδή μετέφερε προσωρινά ζημίες από προσωπικές του επενδύσεις στη Nissan το 2008.

Ο Γκοσν, ο πρώην εντεταλμένος διευθυντής Γκρεγκ Κέλι και η ίδια η Nissan κατηγορούνται για απόκρυψη στοιχείων για τα εισοδήματα που είχε ο Γκοσν από μισθούς, για μια περίοδο τριών ετών έως τον Μάρτιο του 2018. Οι τρεις πλευρές βαρύνονται ήδη με τις ίδιες κατηγορίες για τα χρόνια 2010-2015. Ο Γκοσν και ο Κέλι έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Η Nissan εξέφρασε τη λύπη της για τις όποιες ανησυχίες προκάλεσε η υπόθεση στους μετόχους της.

Στην Ιαπωνία είναι σπάνια περίπτωση να ορίζεται εγγύηση πριν τη δίκη για κατηγορούμενους που δηλώνουν αθώοι. Ο Κέλι κατέβαλε εγγύηση την ημέρα των Χριστουγέννων και δεν μπορεί να βγει από τη χώρα χωρίς ειδική άδεια. Ο δικηγόρος του Γκοσν, ο Μοτονάρι Οτσούρου, αναμένει ότι ο πελάτης του θα παραμείνει υπό κράτηση έως τη δίκη, η οποία, όπως δήλωσε, μπορεί να ξεκινήσει σε έξι μήνες.

Εάν οριστεί εγγύηση, ο Γκοσν- ο οποίος έχει πυρετό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του- δεν αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος πριν από την Τρίτη, καθώς η Δευτέρα είναι επίσημη αργία στη χώρα.

Δείτε ακόμη: Νέες κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της Nissan