Να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου σχεδιάζει η Γερμανία

Να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου σχεδιάζει η Γερμανία
epa08675841 A Russian medical worker displays a trial vaccine against COVID-19 in a post-registration phase of the test at outpatient hospital number 68 in Moscow, Russia, 17 September 2020. Russia registered the new vaccine called 'Sputnik V' against Coronavirus Sars-Cov-2 and opens the stage of its massive testing. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σημείωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ από τη Μόσχα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία για μια συμφωνία αγοράς εκ των προτέρων δόσεων του Sputnik V.

“Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο” του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σημείωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρέτσμερ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ρωσική πρωτεύουσα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, 10 εκατομμύρια κάθε μήνα, μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, διευκρίνισε ο Κρέτσμερ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιεί από χθες, Τετάρτη, πολυήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εν μέσω ενός τεταμένου πλαισίου ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, μετά την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ή τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο “για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων”.

Ο Σπαν είχε αιτιολογήσει την απόφαση του Βερολίνου να δράσει μόνο του στηρίζοντάς την στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ την αγορά του Sputnik V, σε αντίθεση με αυτό που έκανε για τα άλλα εμβόλια κατά της COVID-19.