Να αναβάλλει την παραίτησή του ζήτησε ο πρόεδρος της Ιταλίας από τον Ρέντσι

Να αναβάλλει την παραίτησή του ζήτησε ο πρόεδρος της Ιταλίας από τον Ρέντσι
epa05661280 Italian Prime Minister Matteo Renzi (c) arrives by car at the Quirinale Palace after the victory of the No to the Constitutional Referendum, Rome, Italy, 05 December 2016. Renzi has announced his resignation after exit polls on 04 December 2016 suggested a 'No' vote victory in a crucial referendum to which Renzi had tied his political future. The referendum is considered by the government to end gridlock and make passing legislation cheaper by, among other things, turning the Senate into a leaner body made up of regional representatives with fewer lawmaking powers. It would also do away with the equal powers between the Upper and Lower Houses of parliament - an unusual system that has been blamed for decades of political gridlock. EPA/ETTORE FERRARI

Ο Σέρτζο Ματαρέλα επιθυμεί να ολοκληρωθεί πρώτα η έγκριση του προϋπολογισμού από την ιταλική βουλή.

Να αναβάλλει την παραίτησή του ωσότου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί πολύ σύντομα, πιθανόν την Παρασκευή, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας από τον Ματέο Ρέντσι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι, οι υπηρεσίες του Ματαρέλα σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί πλέον να μείνει στην εξουσία. Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να μείνει στον θώκο ωσότου εγκριθεί οριστικά από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου. Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση του. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αυτό προέκυψε από την συνομιλία του Ρέντσι με τον Ματαρέλα.

Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία.

Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα σενάρια για τον επόμενο πρωθυπουργό

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.

Διαβάστε ακόμη: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το «όχι» στην Ιταλία