Να ανεβάσει «στροφές» η Ελλάδα ζητούν οι Βρυξέλλες

Να ανεβάσει «στροφές» η Ελλάδα ζητούν οι Βρυξέλλες

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις για να πετύχει τους στόχους συνιστά στην κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση στέλνουν οι Βρυξέλλες, μέσω Ευρωπαίου αξιωματούχου που δηλώνει πως η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος.

«Θέση μας είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν», είπε ο αξιωματούχος που πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο θα έστελνε μήνυμα στις αγορές, αλλά και στην κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλιές της συνήθειες, τη στιγμή που φτάνει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, αλλά η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία, πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές υιοθετώντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απομένουν και ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και για υγιή δημόσια οικονομικά μετά το πρόγραμμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015 θα διευκρινιστούν τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε, τέλος, ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση θα πρέπει να δούμε πραγματική πρόοδο σε μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων.