Να γιατί η Apple πιστεύει πολύ σε αυτή την εταιρεία

Να γιατί η Apple πιστεύει πολύ σε αυτή την εταιρεία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τεχνολογική εταιρεία αγόρασε τη δανέζικη startup οπτικών εφέ Spectral, μία εξαγορά που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και παρέμεινε μυστική.

του Lucas Laursen

Ακόμα και για τα δεδομένα της μυστικοπαθούς Apple, η εξαγορά της δανέζικης startup οπτικών εφέ Spektral περιβλήθηκε από μια μάλλον αξιοσημείωτη μυστικότητα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός αγόρασε την εταιρεία, με έδρα την Κοπεγχάγη, πέρυσι τον Δεκέμβριο, καταβάλλοντας 30 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, δεν αποκάλυψε την αγορά όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της δανέζικης εφημερίδας Børsen.

Η Spektral ξεκίνησε αναπτύσσοντας λογισμικό που επέτρεπε στους φωτογράφους να αποκόβουν ένα πρόσωπο από την κλασική πράσινη οθόνη, σε μια τεχνική που ονομάζεται ‘cutout’. Γι’ αυτό κι η εταιρεία αρχικά ονομαζόταν CloudCutout.

Η εταιρεία προσέφερε έτσι έναν τρόπο στους φωτογράφους να κάνουν στο ψηφιακό cloud κάτι που παλαιότερα έκαναν με το χέρι, και στη συνέχεια με το mouse σε εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Στην πορεία, οι μαθηματικοί της CloudCutout κατάφεραν να κάνουν το λογισμικό τους να αποκόβει ένα πρόσωπο χωρίς την ανάγκη ύπαρξης πράσινου φόντου. Πλέον, η εταιρεία διαφημίζει την ικανότητά της να το κάνει αυτό σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια «μικτή πραγματικότητα».

Η Spektral, με τη νέα της ονομασία, συγκέντρωσε 2,8 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το TechCrunch.

Τι οδήγησε την Apple στην εξαγορά της εταιρείας; Καταρχήν, είναι γνωστό ότι έχει αρχίσει να επενδύει στην επαυξημένη πραγματικότητα από πέρυσι, όταν και άνοιξε το κιτ των προγραμματιστών λογισμικού για να συμπεριληφθεί η επαυξημένη πραγματικότητα. Η εταιρεία διαφημίζει πιθανές οικιακές χρήσεις της επαυξημένης πραγματικότητας, όπως π.χ. το να δει ο χρήστης πώς θα είναι ένα νέο έπιπλο στο δωμάτιο του σπιτιού του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Apple έχουν προβλέψει ότι κάποια στιγμή η εταιρεία θα παρουσιάσει γυαλιά και βοηθούς οδήγησης επαυξημένης πραγματικότητας.

Μπορεί η Spektral να μην προέβη σε κάποιο σχόλιο ύστερα από το δημοσίευμα της Børsen αλλά ο Toke Jansen, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, πλέον αναφέρει στο Linkedin ως εργοδότη του την Apple. Όταν ίδρυσε τη CloudCutout, ήταν διδακτορικός φοιτητής μαθηματικών και επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο DTU.