Να γιατί οι επενδυτές δεν στρέφονται στο Bitcoin παρά την μεγάλη κρίση

Να γιατί οι επενδυτές δεν στρέφονται στο Bitcoin παρά την μεγάλη κρίση
epa06774245 Bitcoin medals are on display at the first official Bitcoin exchange office in the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey, 30 May 2018. Law experts citing a press release of the Turkish Banking Regulation and Supervision Agency dated from November 2013 indicate that bitcoin is 'not considered as electronic money within the scope of Turkish legislation by its present structure and functioning, and thus its surveillance and supervision are not possible within the frame of the Turkish Law'. Market observers on 30 May said that Bitcoin remained over the psychological mark of 7,000 US dollars but lost about 2.2 percent since its last trading level fixture. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Το κρυπτονόμισμα έχει την τάση να μην τα πηγαίνει καλά σε περιόδους κρίσεων.

του Robert Hackett

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά – όταν π.χ. οι τιμές των μετοχών πέφτουν, τα επιτόκια μειώνονται και τα χρέη συσσωρεύονται – οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν «ασφαλή καταφύγια». Πρόκειται για εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που υποτίθεται ότι διατηρούν την αξία τους ενώ ο υπόλοιπος κόσμος γύρω τους βουλιάζει.

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται ότι το Bitcoin κατέχει μια παρόμοια θέση στον κόσμο των χρηματοοικονομικών προϊόντων, ως ένα αξιόπιστο επενδυτικό στοιχείο σε περιόδους κρίσης. Είναι «ψηφιακός χρυσός», λένε κάποιοι.

Όμως, στην παρούσα φάση, όταν τα ασφαλή καταφύγια θα έπρεπε κανονικά να συγκρατούν την αξία τους, το Bitcoin καταρρέει. Το κρυπτονόμισμα είχε την χειρότερη μέρα του εδώ και εφτά χρόνια την περασμένη Πέμπτη, όταν η τιμή του έπεσε από τα 8.000 δολάρια στα 6.000 δολάρια περίπου. Την Παρασκευή, η καταβαράθρωση συνεχίστηκε, με την τιμή να πέφτει κάτω από τα 4.000 δολάρια, και να ανεβαίνει προς το τέλος της ημέρας πάνω από τα 5.000 δολάρια. Τη Δευτέρα, το Bitcoin έπεσε ξανά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 5.000 δολαρίων.

Γιατί το Bitcoin χάνει την αξία του εκείνη ακριβώς τη στιγμή που θα αναμενόταν να επιδεικνύει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις του; Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ερμηνεύουν ως εξής τη συγκεκριμένη αντίφαση: Λένε ότι το Bitcoin είναι ακόμα σχετικά νέο, μην έχοντας κλείσει ούτε καν μια δεκαετία ζωής.

«Το Bitcoin θέλει να γίνει ψηφιακός χρυσός όταν μεγαλώσει» λέει ο Wences Casares, CEO της Xapo, μιας νεοφυούς επιχείρησης ψηφιακού πορτοφολιού και μέλος της Libra Association που ελέγχεται από το Facebook. «Αλλά τώρα είναι ακόμα νήπιο». Πόσο θα κρατήσει η νεότητά του παραμένει άγνωστο.

Η νεότητα, βεβαίως, συνοδεύεται κι από ένα στοιχείο κινδύνου. Η Linda Xie, γενική διευθύντρια της Scalar Capital, μιας επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων, θεωρεί το Bitcoin κάπως …σχιζοφρενικό. «Νομίζω ότι το Bitcoin λειτουργεί τόσο ως ασφαλές καταφύγιο όσο και ως κερδοσκοπικό επενδυτικό στοιχείο υψηλού ρίσκου» τονίζει.

Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για ένα ποντάρισμα που παραπέμπει σε τζόγο. Η Xie πιστεύει ότι «μακροπρόθεσμα θα θεωρείται ευρύτερα ως ασφαλές καταφύγιο» αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Το Bitcoin είναι σίγουρα ένα περιουσιακό στοιχείο που εμπεριέχει ρίσκο» λέει ο Ari Paul, επικεφαλής επενδύσεων στην επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Blocktower Capital, «αλλά σε κάθε περίπτωση ο βαθμός συσχέτισής του είναι χαμηλότερος από τα περισσότερα άλλα στοιχεία».

Ως βαθμός συσχέτισης θεωρείται το κατά πόσο ένα επενδυτικό στοιχείο ακολουθεί την τάση των χρηματιστηριακών αγορών. Γενικά, δηλαδή, το Bitcoin θεωρείται ότι δεν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με εκείνη των χρηματιστηρίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δεδομένο ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την υποτιθέμενη χαμηλή συσχέτιση του κρυπτονομίσματος με τις αγορές μετοχών.

Κάποιοι αναλυτές δίνουν μια εντελώς διαφορετική σημασία στην υποτιθέμενη λειτουργία του Bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο, τονίζοντας το γεγονός ότι οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να «βάλουν χέρι» σε αυτό. «Είναι ασφαλές καταφύγιο όχι με όρους σταθερότητας των τιμών, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να το κατάσχουν» λέει ο Paul. «Κάποια στιγμή ίσως γίνει και ασφαλές καταφύγιο με όρους αγοραστικής ισχύος, αλλά αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί σήμερα».