Nα προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία καλεί την ΕΕ ο Μπαρνιέ μετά τα «απαράδεκτα» αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον

Nα προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία καλεί την ΕΕ ο Μπαρνιέ μετά τα «απαράδεκτα» αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον
epa07112790 Michel Barnier, European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 of the EU, listens to a speech during the debate on the future of Europe in Strasbourg, France, 23 October 2018. EPA/PATRICK SEEGER
Συνομιλία Γιούνκερ-Τζόνσον - Ανοιχτά όλα τα σενάρια, τόνισε ο Ευρωπαίος ειδικός διαπραγματευτής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ότι η συμφωνία διαζυγίου που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ. “Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

“Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία”, πρόσθεσε. “Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες”, ανέφερε η εκπρόσωπος

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα τη Συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι “απαράδεκτη” και κάλεσε τις Βρυξέλλες να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε νωρίτερα πως τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη Συμφωνία που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι “απαράδεκτα” και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία του “διαζυγίου” με την ΕΕ που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι “απαράδεκτα” και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία “θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία). Είναι προφανώς απαράδεκτο και δεν εξαρτάται από την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, αναφέρει ο Μπαρνιέ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ”.

“Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της «μη συμφωνίας», εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27”, πρόσθεσε.

“Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας: “Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια”.

“Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία”, κατέληξε.