Να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάλεσε τις τράπεζες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος

Να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάλεσε τις τράπεζες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση: "Η AliTrip στην Ελλάδα:Ενισχύοντας τον εισαρχόμενο τουρισμό από την Κίνα στην Ελλάδα", Παρασκευή 26 Μαίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής και να πάψουν να εστιάζουν μόνο στην μείωση του κόστους.

Να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα τις υπηρεσίες που προσφέρουν, κάλεσε τις τράπεζες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του στη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε: «Θα πρέπει και οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι, αν θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες και τις ευκαιρίες της εποχής.

Μέχρι τώρα λειτουργούν αναγκαστικά με προτεραιότητα τη μείωση και τον έλεγχο του κόστους. Είναι καιρός να αρχίσουν να εστιάζουν και στην αύξηση των εσόδων τους, μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων τους».

Ο ίδιος συνέχισε ότι η Ένωση Επιμελητηρίων έχει δηλώσει επανειλημμένα τη διάθεση και την ετοιμότητά της να στηρίξει την προσπάθεια της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αξιοποιώντας τις δομές και την εμπειρία των επιμελητηρίων.

«Αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακοίνωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, που προωθεί η κυβέρνηση. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε το εξής: ζητούμενο δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη, αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων. Η αριθμητική μείωση είναι το πρώτο βήμα και είναι απαραίτητη για να αποδεσμευθούν κεφάλαια, που θα διοχετευθούν στην αγορά. Όμως, πίσω από κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, βρίσκονται άνθρωποι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Είναι, λοιπόν, εξίσου σημαντικό ζητούμενο η εξυγίανση των δανείων που δεν ρευστοποιούνται. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αλλά είναι βιώσιμες και μπορούν να ορθοποδήσουν, μέσα από αποτελεσματική αναδιάρθρωση.

Και βέβαια, είναι απαραίτητη και η ομαλή επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να εξυγιανθούν.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις θέλουμε να υπάρξουν περισσότερες κινήσεις στο επόμενο διάστημα, από την πλευρά των τραπεζών» τόνισε ο κ. Μίχαλος.