Ναυτιλιακό κολοσσό 103 πλοίων δημιουργεί η Star Bulk

Ναυτιλιακό κολοσσό 103 πλοίων δημιουργεί η Star Bulk

H εταιρεία που διευθύνεται από τον Πέτρο Παππά, αλλά ανήκει κατά πλειοψηφία στο επενδυτικό fund Oaktree, θα αποκτήσει πλοία της Excel Maritime.

H Star Bulk Carriers ανακοίνωσε την οριστική συμφωνία με την Excel Maritime Carriers Ltd (“Excel”) με την οποία δημιουργείται ένας κολοσσός 103 πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 11,85 εκατ. dwt μετά τη εξαγορά των 34 πλοίων της Excel Maritime Carriers.

H Star Bulk, που διευθύνεται από τον Πέτρο Παππά, αλλά ανήκει κατά πλειοψηφία στο επενδυτικό fund Oaktree, θα αποκτήσει τα 34 πλοία (6 Capesize vessels, 14 sistership Kamsarmax vessels, 12 Panamax vessels and 2 Handymax vessels)που ανήκουν στην Excel Maritime η οποία πρόσφατα εξήλθε από το Chapter 11 και πέρασε από τον έλεγχο του Ελληνα εφοπλιστή Γαβριήλ Παναγιωτίδη στα χέρια του Oaktree.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Hellenicshippingnews, πρόκειται για μία κίνηση που είχε συζητηθεί μεταξύ των αναλυτών, καθώς και οι δύο εταιρείες ανήκουν κατά πλειοψηφία στο επενδυτικό fund Oaktree.

Η αγορά των πλοίων θα γίνει με τη διάθεση 29,917 εκατ. μετοχών της Star Bulk και 288,39 εκατ. δολ. σε μετρητά. Η Star Bulk θα χρηματοδοτήσει την αγορά με μετρητά και δανεικά από πίστωση ύψους 231 εκατ. δολ. που της εξασφάλισαν τα funds Oaktree Capital Management και Angelo Gordon & Co, τα οποία είναι μέτοχοι στην Excel Maritime. Η αξία των πλοίων υπολογίσθηκε από τρεις ανεξάρτητους εκτιμητές στα 634,91 εκατ. δολ.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, Πέτρος Παππάς, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Star Bulk θα είναι η μεγαλύτερη αμερικανική εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς ξηρού φορτίου και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλοίων ξηρού χύδην φορτίου τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Star Bulk με την Oceanbulk. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αγορές πλοίων θα αυξήσουν τα κέρδη και τις ταμειακές ροές ανά μετοχή, ενώ η Star Bulk θα είναι καλά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει μια βελτίωση που αναμένεται στη ναυλαγορά ξηρού χύδην φορτίου», πρόσθεσε.

 

Επισημαίνεται ότι μετά την εξαγορά των πλοίων και την προσθήκη των 29,917 εκατ. νέων μετοχών η κεφαλαιοποίηση της Star Bulk από 1,09 δισ. δολ. φθάνει το 1,49 δισ. δολ., με υπολογιζόμενη τιμή μετοχής στα 13,12 δολ. Χθες πάντως στο Nasdaq ^IXIC+0,43% διαπραγματεύονταν στο μέσον της συνεδρίασης στην περιοχή των 13,90 δολ. ανά μετοχή (+5,88%).

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με μετρητά που έχει στη διάθεση της και χρέος από το νέο δάνειο-γέφυρα των 231 εκατ. δολ. από τις θυγατρικές του μεγαλύτερου μετόχου της, του αμερικανικου private equity Oaktree Capital.

Οι επενδυτές της Oaktree θα κατέχουν το 57,3% των μετοχών της Star Bulk μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ οι επενδυτές της Angelo Gordon Co. θυγατρική της Excel, θα κατέχουν μερίδιο 7,8%, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Η Star Bulk ιδρύθηκε από τον Πέτρο Παππά. Τον περασμένο Ιούλιο συγχωνεύθηκε με την Ocean Bulk, μία private ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Παππά η οποία συνεργαζόταν με το επενδυτικό fund Oaktree στη ναυπήγηση νέων πλοίων. Μετά τη συγχώνευση Οcean Bulk και Star Bulk το Oaktree Capital είχε στη νέα εταιρεία ποσοστό 61,3% και ο κ. Παππάς 12,5%. Μετά και τη συγχώνευση με την Excel το Oaktree, όπως προαναφέρθηκε, θα ελέγχει το 57,3% της Star Bulk και το Angelo Gordon το 7,8%, ενώ δεν αναφέρθηκε ποιο θα είναι το ποσοστό του κ. Παππά.

Πηγή: News247.gr