NASA και Copernicus προειδοποιούν: Ο πλανήτης ζει το πιο θερμό του κεφάλαιο

NASA και Copernicus προειδοποιούν: Ο πλανήτης ζει το πιο θερμό του κεφάλαιο
A man cools off at a misting station during a heatwave in Warsaw, Poland on 17 August, 2024. The national meteorological office has issued a warning for the upcoming days of a heatwave with temperatures no lower than 28 degrees Celsius. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50°C και καταρρίψεις ρεκόρ σε κάθε ήπειρο, η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον προειδοποίηση — είναι η νέα καθημερινότητα ενός πλανήτη που θερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ.  

Ένα κύμα καύσωνα σαρώνει τη Νότια Ασία, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 44°C στην Τζαϊπούρ της Ινδίας και τους 50°C στο Shaheed Benazirabad του Πακιστάν τον Απρίλιο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι ακραίες συνθήκες γίνονται πλέον η «νέα κανονικότητα» για την περιοχή. Εκεί που οι θερμοκρασίες ανέβαιναν κυρίως από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, πλέον οι ακραίες θερμές περίοδοι ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν «ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η Γη θερμαίνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμό». Παράλληλα, στοιχεία από το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της ESA, δείχνουν ότι η 22η Ιουλίου 2024 ήταν η θερμότερη ημέρα παγκοσμίως (μέσος ημερήσιος όρος θερμοκρασίας) από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1940, με 17,16°C.

Σε περιφερειακό επίπεδο, καταρρίπτονται απόλυτα θερμοκρασιακά ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Ο παρακάτω χάρτης (της αρχικής πηγής) παρουσιάζει μια ενδεικτική – όχι εξαντλητική – καταγραφή εθνικών ή ηπειρωτικών ρεκόρ θερμοκρασίας μόνο τα τελευταία έξι χρόνια.

Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα ρεκόρ σημειώθηκαν στη Νότια Ασία τον Απρίλιο του 2024, όταν εξαιρετικός καύσωνας έπληξε την περιοχή. Έσπασαν πολλά εθνικά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων στην Καμπότζη (42,8°C) και στη Μιανμάρ (48,2°C).

Παράλληλα, η Αυστραλία και η Ουρουγουάη ισοφάρισαν τα εθνικά τους ρεκόρ το 2022, με 50,7°C στο Onslow και 44,0°C στη Florida αντίστοιχα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ιστορική κορυφή τον Ιούλιο του 2022, περνώντας το φράγμα των 40°C για πρώτη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, που ήταν ένα από τα πιο θερμά στην ιστορία, η Καναδάς, η Ισπανία και η Ιταλία κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους. Το ιταλικό ρεκόρ των 48,8°C στις Συρακούσες θεωρείται η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε ποτέ στην Ευρώπη, με επίσημη πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το 2024.

Ακόμη και στην Ανταρκτική, καταγράφηκε νέο ρεκόρ το 2020, στη βάση Esperanza κατά τη διάρκεια του θερινού εξαμήνου του Νότιου Ημισφαιρίου, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 18°C.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019, η Γαλλία έσπασε το εθνικό της ρεκόρ με 46°C στο Vérargues (Hérault), ενώ ο ίδιος καύσωνας έφερε νέα ρεκόρ στην Ευρώπη, όπως 41,8°C στο Βέλγιο και 42,6°C στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον WMO, το παγκόσμιο ρεκόρ παραμένει επίσημα στο Furnace Creek της Κοιλάδας του Θανάτου (Death Valley) στην Καλιφόρνια, με 56,7°C το 1913.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: