«Ναυάγιο» η απόπειρα συναίνεσης

«Ναυάγιο» η απόπειρα συναίνεσης
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Συμβούλιο - Χωρίς συμμάχους η κυβέρνηση.

Έξι ώρες διήρκεσε το μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό. Για το προσφυγικό φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, και αναμένεται ανακοινωθέν της Προεδρίας. Συμφωνία, εκτός της ΝΔ, υπάρχει επίσης για αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Άμυνας και εταίρος του κ. Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση έκανε τις πρώτες δηλώσεις για τα όσα συζητήθηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το σημερινό μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Καμμένος είπε πως υπήρξε διαφοροποίηση των «πρώην κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», που θέλουν να «προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα Ταμεία σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI». Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα είπε πως αυτό που συμφωνήθηκε με τα υπόλοιπα κόμματα είναι «θέση κοινής λογικής : λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τη μη περικοπή των συντάξεων». Ενώ ανέφερε πως «παράλληλα, με την απόφαση των υπολοίπων κομμάτων θα πρέπει να προχωρήσει έρευνα για τις συνέπειες του PSI και τις συνέπειες στα ασφαλιστικά Ταμεία». Επί του θέματος είπε πως οι θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «διαχωρίζουν τις πολιτικές Βενιζέλου και Σαμαρά με τα υπόλοιπα κόμματα». «Η κυβέρνηση έχει εντολή με τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρήσει σε λύση χωρίς καμία περικοπή συντάξεων» συνόψισε ο κ. Καμμένος.

Βασίλης Λεβέντης

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει».  Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μετά τη λήξη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και συνέχισε:

«Ο κ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική. Σήμερα η όλη διαδικασία αφορούσε το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πείσει τους ξένους να χαλαρώσουν στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί να είναι οι Έλληνες πρωθυπουργοί αναξιόπιστοι και να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Λεβέντης σχολίασε εντόνως: «Τι στήριξη να παράσχω με μειώσεις 40% στις συντάξεις. Έχουν ήδη υπογράψει ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει πια και τα ταμεία θα δίνουν μόνο ο, τι μπορούν».

Ως προς τη στάση των άλλων κομμάτων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η ΝΔ δεν ξέρει τι λέει, το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. «ΝΔ ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν, εγώ απλά τους άφησα να γράφουν. Η κυβέρνηση χρειάζεται έναν πρωθυπουργό Ευρωπαίο. Αορίστως ζητάει συναίνεση ο Τσίπρας».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Σας θυμάμαι να διαδηλώνετε επί Γιαννίτση και ο Τσίπρας δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Το ασφαλιστικό θα το λύσει η Βουλή. Δεν είναι λύση να δημιουργούμε υποεπιτροπές. Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμα και στις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέμματα και για το ασφαλιστικό με μαγικές λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με τον όρο ότι ο κόσμος της παραγωγής θα έχει μέλλον σε ένα ασφαλιστικό σύστημα.

«Επισήμανα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τα λύνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά οι κυβερνήσεις με προτάσεις και ανθρώπους. Φαίνεται ότι το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει προτάσεις και κατάλληλους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Για το προσφυγικό είπε ότι επισήμανε τις ευθύνες της Ελλάδας για το προσφυγικό «εξαιτίας της ανευθυνότητας των υπουργών που έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι».

Όσον αφορά το αν το Ποτάμι θα συμμετέχει ως τρίτος πόλος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος. Η οικουμενική δεν είναι λύση γιατί είναι λύση του ελάχιστου κοινού παρανομαστή. Η χώρα θέλει κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Φώφη Γεννηματά

Πιστεύω στον διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για δύο συγκρότηση δύο επιτροπών -για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως είπε, οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για το προσφυγικό, ενώ για τη συνταγματική αναθεωρηση, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χρειάζεται τολμηρή αναθεώρηση, και πρόσθεσε πως το κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του στη Βουλή. Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπαρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν συζητηθηκε επί της ουσίας το ασφαλιστκό και πρόσθεσε: «Τις κόκκινες γραμμες μας τις γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας το πει. Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα υπόλοιπα θα τα πουμε στη Βουλή».

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης διέψευσε ότι μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.