Ναυάγιο: Πάταξη των διακινητών ζητά ο ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ναυάγιο: Πάταξη των διακινητών ζητά ο ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στέκονται στην είσοδο της αποθήκης όπου διαμένουν προσωρινά, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε ανοικτά της Πύλου, στο λιμάνι της Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Ολονύχτιες ήταν οι έρευνες, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες καθώς ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 79 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί. Λίγο πριν τις 7 το πρωί το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος άρχισε να μεταφέρει περίπου 30 σορούς των επιβαινόντων σε φορτηγά-ψυγεία που βρίσκονται στο λιμάνι. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητάει να παταχθούν οι διακινητές ανθρώπων.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε σήμερα από τις χώρες να πατάξουν τους διακινητές και τους λαθρεμπόρους ανθρώπων μετά το θάνατο τουλάχιστον 78 μεταναστών σε ναυάγιο ανοικτά της Ελλάδας.

«Αυτό που συνέβη την Τετάρτη υπογραμμίζει την ανάγκη να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος λαθρεμπόρων και διακινητών ανθρώπων και να διασφαλισθεί ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη να ανοίξουν περισσότερους κανονικούς μεταναστευτικούς διαύλους και να μοιράζονται περισσότερο ευθύνες, να εξασφαλίσουν διευθετήσεις για την ασφαλή και έγκαιρη αποβίβαση όλων των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα και να καθιερώσουν ανεξάρτητη παρακολούθηση και εποπτεία των πολιτικών και των πρακτικών που συνδέονται με τη μετανάστευση».

Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν «επείγοντα και αποφασιστικά» μέτρα για να αποφευχθούν νέα ναυάγια μεταναστών

Ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθούν γρήγορα έρευνες και να ληφθούν «επείγοντα και αποφασιστικά» μέτρα για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες όπως το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ελλάδας του πλοίου που ήταν υπερφορτωμένο με μετανάστες, για το οποίο εκφράζονται φόβοι πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Είναι σαφές ότι η σημερινή προσέγγιση στο ζήτημα της Μεσογείου δεν λειτουργεί. Τη μια χρονιά μετά την άλλη, συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, με το πιο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», ανέφερε ο Φεντερίκο Σόντα, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε κοινή ανακοίνωση με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Τα κράτη οφείλουν να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εντοπίσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά την έρευνα και διάσωση, αλλά επίσης να εξασφαλίσουν τη γρήγορη αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται, καθώς και να δημιουργήσουν τακτικές και ασφαλείς μεταναστευτικές οδούς, επιμένει.

Δεδομένης της αύξησης των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, έχει ουσιώδη σημασία να καταβληθούν συλλογικές προσπάθειες, που να περιλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε όλα τα μεσογειακά κράτη, καθώς και αλληλεγγύη και καταμερισμός των ευθυνών, επέμεινε ο Γκίλιαν Τριγκς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αρμόδιος για την προστασία τους.

«Αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία πάνω σ’ ένα περιφερειακό μηχανισμό για την αποβίβαση και τον ανακατανομή των προσώπων που φθάνουν δια θαλάσσης, τα οποία συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε», επέμεινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: