NBA με πλέι-οφ χωρίς κανένα κρούσμα. Γιατί οι Ολυμπιακοί του Τόκιο δεν κάνουν το ίδιο;

NBA με πλέι-οφ χωρίς κανένα κρούσμα. Γιατί οι Ολυμπιακοί του Τόκιο δεν κάνουν το ίδιο;
epa08434884 (FILE) - The Olympic Rings monument in front of the Japan Olympic Committee headquarters in Tokyo, Japan, 24 March 2020 (reissued 21 May 2020). International Olympic Committee President Thomas Bach said on 20 May that the postponed Tokyo 2020 Games shall be cancelled if they cannot be held in 2021 due to the coronavirus pandemic. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το NBA διατήρησε τους παίκτες σε μια απομονωμένη «φούσκα» για 172 παιχνίδια τη σεζόν 2020, χωρίς ούτε ένα κρούσμα COVID-19. Το Τόκιο 2020 όμως είναι μια διαφορετική πρόκληση.

του Eamon Barrett

Αθλητές από όλο τον κόσμο καταφτάνουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή με καθυστέρηση. Οι αγώνες αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, αλλά, 12 μήνες αργότερα, το Τόκιο εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και 67 άτομα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν βρεθεί θετικά στον COVID-19 από την 1η  Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, υποστήριξε ότι τα θετικά αποτελέσματα απέδειξαν πως τα συστήματα που σχεδιάστηκαν για να εντοπίζουν τον COVID ήταν αποτελεσματικά.

«Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα όχι μόνο ισχύουν, αλλά και λειτουργούν και επιβάλλονται», δήλωσε ο Bach το Σάββατο.

Κατά τη στιγμή της δήλωσης, υπήρχαν μόνο 44 κρούσματα ατόμων που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς. Ο αριθμός αυξήθηκε.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, άλλα αθλητικά γεγονότα κατάφεραν να διοργανωθούν χωρίς οι συμμετέχοντες να κολλήσουν τον ιό – ακόμη και πριν από τη διάθεση των εμβολίων κατά του COVID-19. Το NBA διατήρησε τους παίκτες σε μια απομονωμένη «φούσκα» για 172 παιχνίδια τη σεζόν 2020, χωρίς ούτε ένα κρούσμα COVID-19.

Αλλά το Τόκιο 2020 είναι μια διαφορετική πρόκληση. Περίπου 60.000 αθλητές, προσωπικό και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης ταξιδεύουν προς την Ιαπωνία και εντός αυτής για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων που σχετίζονται με τους αγώνες του Τόκιο 2020 αποκαλύπτουν πόσο δύσκολο θα είναι να κρατηθούν απομονωμένοι όλοι οι συμμετέχοντες.

Η βασική αδυναμία στις πολιτικές ελέγχου για τον COVID-19 του Τόκιο 2020 είναι ότι πολλοί από τους αθλητές που φτάνουν θα έχουν ταξιδέψει με επιβατικές πτήσεις ή δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αντίθεση με τη «φούσκα» του NBA, όπου τα αστέρια του μπάσκετ μεταφέρονταν στο Walt Disney World με ιδιωτικό τζετ, οι αθλητές φτάνουν στην Ιαπωνία με κανονικές πτήσεις μαζί με τους απλούς ταξιδιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο επιβάτες που βρίσκονταν στις πτήσεις μαζί με τις ομάδες ράγκμπι της Κένυας και της Νότιας Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Ιαπωνία. Τα δύο κρούσματα απειλούσαν να στείλουν και τις δύο ομάδες σε υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών, οπότε η Ολυμπιακή Επιτροπή του Τόκιο άλλαξε τους κανόνες για να είναι πιο επιεικείς σχετικά με το πότε πρέπει οι αθλητές να απομονώνονται.

Η αλλαγή στους κανόνες αύξησε την πιθανότητα για λάθη. Επειδή ο ιός μπορεί να επωάζεται για έως και δύο εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που προσβάλλονται από τον ιό ενώ ταξιδεύουν στο Ολυμπιακό Χωριό μπορεί να μην είναι θετικοί για μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να έχουν συναντηθεί με εκατοντάδες άλλα άτομα – είτε άλλους αθλητές στους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου και της καντίνας, είτε το προσωπικό που επανδρώνει τις εγκαταστάσεις στο χωριό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται επίσης σε πολλά στάδια και χώρους σε όλη τη χώρα. Η μεταφορά των αθλητών από τα καταλύματά τους στο Ολυμπιακό Χωριό στα αγωνίσματα που διεξάγονται στα Ολυμπιακά στάδια θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μετάδοση του ιού. Το NBA, συγκριτικά, πραγματοποίησε όλους τους αγώνες του σε χώρους εντός της Disney World.

Πηγή: fortune.com