ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Τι λένε τα δύο κόμματα για τη φορολογία

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Τι λένε τα δύο κόμματα για τη φορολογία
Photo: pixabay.com
Πολλά κοινά στοιχεία παρουσιάζουν οι προτάσεις των δύο κομμάτων για τη φορολογική πολιτική ενόψει των εκλογών.

Αρκετές όμοιες προτάσεις περιλαμβάνουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη φορολογική πολιτική που στοχεύουν να εφαρμόσουν την επόμενη τετραετία.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, τα επιτελεία και οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν ήδη αναφέρει αρκετές από τις παρεμβάσεις που στοχεύουν να πραγματοποιήσουν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν κυρίως του ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης – οι οποίοι έχουν πληγεί υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαφορά στην προσέγγιση της φορολογικής πολιτικής των δύο κομμάτων εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τα υπερ-πλεονάσματα για να χρηματοδοτήσει τις φορο-παροχές.

Πιο αναλυτικά:

Φορολογικοί συντελεστές

Η ΝΔ προτείνει μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισόδημα ως 22.000, από 22% που είναι σήμερα, και μείωση του ανώτατου συντελεστή που είναι 45.000 ευρώ. Η ΝΔ στοχεύει να αυξήσει τις κλίμακες φορολόγησης από 5 ως 7, ώστε να περιορίσει το κόστος διατήρησης του αφορλόγητου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργηση της πληρωμής για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη μείωση στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Η ΝΔ σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του μέτρου.

Φόροι ακινήτων

Η ΝΔ προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

ΦΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Η ΝΔ προτείνει μείωση των συντελεστών από το 24% στο 22% και από 13% στο 11%. Ήδη από τον Ιούνιο ισχύει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6%.

Φόροι επιχειρήσεων

Η ΝΔ προτείνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και τη μείωση της φορολογίας από το 2020 στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 25% το 2022. Επίσης προτείνει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Τέλος, η Ν.Δ. προτείνει την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός διετίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.