ΝΔ: Η ΔΕΗ βουλιάζει, δεν χτυπάμε καμπανάκι αλλά μεγάλες καμπάνες

ΝΔ: Η ΔΕΗ βουλιάζει, δεν χτυπάμε καμπανάκι αλλά μεγάλες καμπάνες

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του ζητήματος της ΔΕΗ από τους Κ. Χατζηδάκη και Κ. Σκρέκα.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ εξαπέλυσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

Αναφερόμενος αναλυτικά στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης την κατηγόρησε ότι οδηγεί τη ΔΕΗ στην απαξίωση, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 2.000 εργαζόμενοι με βάση την έκθεση της McKinsey και πως θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.

Όπως σημείωσε, η ΝΔ έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής τρία βήματα: Πρώτον, να γίνουν άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία της Επιχείρησης και να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεύτερον να εκσυγχρονιστεί η Επιχείρηση και τρίτον να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

«Η ΔΕΗ βουλιάζει, δεν χτυπάμε καμπανάκι αλλά μεγάλες καμπάνες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Σε αυτόν τον απολογισμό των τελευταίων ετών, από την ακύρωση του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», που θα έφερνε στα ταμεία της επιχείρησης 1,5 έως 2 δισ., μέχρι την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της στην αγορά δίχως ανταλλάγματα προκύπτει ένα τεράστιο κόστος το οποίο κινδυνεύει να πέσει στις πλάτες των καταναλωτών.

«Το δόγμα του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, κ. Σταθάκη, ότι δεν τρέχει τίποτα με τη ΔΕΗ, πρέπει να εγκαταλειφθεί και ο πρωθυπουργός να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζηδάκης, περιγράφοντας τους βασικούς στόχους της ΝΔ όταν αυτή γίνει κυβέρνηση, που θα είναι σε πρώτη φάση η εξυγίανση της επιχείρησης και ακολούθως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Στην πράξη η ΝΔ μιλάει για το προφανές: Ότι η ΔΕΗ αποτελεί πλέον έναν μεγάλο «συστημικό κίνδυνο» για την οικονομία, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας. Ότι η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί σε συνεχή απαξίωση. Ότι τα λειτουργικά της κέρδη από 1,45 δισ. το 2012, έχουν κατακρυμνιστεί στα περίπου 520 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey θα έχουν υποχωρήσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Γ. Σταθάκης: Η ΝΔ καταστροφολογεί για το μέλλον της ΔΕΗ
Για καταστροφολογία και εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών παιχνιδιών με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΗ που παραχώρησαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ και το 2018 θα είναι κερδοφόρα, και τονίζει αναλυτικά τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τη σημερινή ημέρα να μας θυμίσει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και το πρόγραμμα μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (και) στην ενέργεια. Τουλάχιστον δεν κρύβουν ούτε τις προθέσεις τους, ούτε τις ελπίδες τους να ακυρωθεί η συμφωνία του 2015. Άλλωστε, για μία ακόμα φορά, διάλεξαν να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.