ΝΔ: Θα ψηφίσουμε ΕΣΡ μόνο αν αποσυρθεί ο νόμος Παππά – Αντίδραση του υπουργού

ΝΔ: Θα ψηφίσουμε ΕΣΡ μόνο αν αποσυρθεί ο νόμος Παππά – Αντίδραση του υπουργού
”ı̉Òfl·ÛÁ ÙÔı ≈ËÌÈÍÔ˝ ”ıÏ‚ÔıÎflÔı —·‰ÈÔÙÁθҷÛÁÚ „È· ÙÔ Ë›Ï· Ù˘Ì ÙÁÎÂÔÙÈÍ˛Ì ÂÍÔÏ˛Ì Bar Í·È Big Brother.”ÙÁ ˆ˘Ù¸ ÛÙÈ„ÏȸÙıÔ ›Ó˘ ·¸ ≈”—

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης μετά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις.

Νέα κόντρα για το ζήτημα των ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από αναφορές πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η ΝΔ θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά» ανέφεραν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Παππά.

Ο υπουργός επικρατείας χαρακτήρισε «αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη» τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει σήμερα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Αναλυτικά ο Νίκος Παππάς τονίζει σε δήλωσή του: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» και καταλήγει: «Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Επίσημη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στον Νίκο Παππά

H λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απαντώντας στις κατηγορίες του υπουργού Επικρατείας για την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επέλθη συμφωνία για το ΕΣΡ.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία, από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», επισημαίνει η ΝΔ, θέτοντας ως προυπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά για να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα.

Από βδομάδα το ζήτημα στη βουλή

Την ερχόμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής αναμένεται να επιχειρήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, την προσεχή Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.

Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.