Ναι σε παράταση του προγράμματος, όχι σε νέο δάνειο λέει η κυβέρνηση

Ναι σε παράταση του προγράμματος, όχι σε νέο δάνειο λέει η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Σε συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ελπίζει η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα δεχθεί νέο δάνειο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτόν τα σενάρια παράτασης μερικών εβδομάδων ή μηνών του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, για τεχνικούς λόγους, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την Τρόικα στις διήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Απαιτείται ψυχραιμία και συσπείρωση. Όσοι νομίζουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα κάνουν λάθος. Ίσως υπάρξει μια μικρή άτυπη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά δεν θα συνοδευθεί από νέο δάνειο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη».

Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει αυτό το νέο καθεστώς του ECCL που είναι ένα προληπτικός θώρακας προστασίας της χώρας». Ανέφερε επιπλέον ότι «και επίσης με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα που λήγει το 2016 και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί». «Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις», είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», τονίζοντας πως παραμένει ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Είπε ακόμα ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε τα θετικά στοιχεία που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται (ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος) να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Υποστήριξε ακόμα ότι αυτό μπορεί να φαίνεται τεχνικό, αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο γιατί συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, όλες τις δουλειές και τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική. Έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και ότι «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν θα επισπευσθεί η Προεδρική εκλογή και επέμεινε στο στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το “μπρα ντε φερ” που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια», κατέληξε.

Eξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου oυπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι. «Καλά πήγε. Είχαμε πρόοδο. Δεν κλείσαμε τα θέματα. Συνεχίζουμε», ανέφερε, ενώ για το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «μπορεί να υπάρξει για ενα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν υπήρξε ναυάγιο στο Παρίσι «κι όσοι το λένε θα διαψευσθούν εκ των πραγμάτων». Κατά την ίδια πηγή, «και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν χθες, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, ότι δεν υπάρχει ναυάγιο αλλά ότι συνεχίζεται η προσπάθεια».