Ναι σε συμφωνία με τη Μαδρίτη λέει τώρα ο Πουτζντεμόν

Ναι σε συμφωνία με τη Μαδρίτη λέει τώρα ο Πουτζντεμόν
epaselect epa06314349 Ousted Catalan leader, Carles Puigdemont as he speaks to the 'Catalan Mayors in support of the government of Catalonia' conference at BOZAR in Brussels, Belgium, 07 November 2017. Two hundred Catalonia's Mayors have travelled to the Belgium captial to support the Catalan government and its ousted leader, Carles Puigdemont and to explain their view on the crisis between Madrid and Barcelona. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης στέλνει μήνυμα προς τη Μαδρίτη από τις Βρυξέλλες και παραδέχεται τα λάθη του στη διαχείριση της καταλανικής κρίσης.

Μία πιο μετριοπαθή στάση φαίνεται πως επιδεικνύει από τις Βρυξέλλες ο καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir δήλωσε πως τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Μαδρίτη, ενώ δεν αποκλείει μία άλλη λύση πέραν αυτής της ανεξαρτησίας.

Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης ισχυρίζεται επίσης ότι ήξερε πως κανένα κράτος δεν θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, συμπληρώνοντας ότι αυτό που επεδίωκε ήταν καταρχάς η επιτυχής διοργάνωση ενός ειρηνικού δημοψηφίσματος. Θεωρεί ότι, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες εν τέλει διεξήχθη, αποτέλεσε μία δημοκρατική νίκη, ενώ το μόνο θεμελιώδες λάθος που αναγνωρίζει είναι το γεγονός ότι έδειξε εμπιστοσύνη στα μηνύματα που προέρχονταν από ένα κομμάτι της ισπανικής κυβέρνησης, τα οποία έδειχναν να διερευνούν έναν τρόπο επίτευξης συμβιβασμού για το μέλλον και τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης ασκεί κριτική στο κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, για την ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος στην Καταλονία, αφού, όπως υποστηρίζει, «όλα ξεκίνησαν από την αναστολή το 2010 του καθεστώτος της αυτονομίας που είχε υιοθετηθεί τόσο από το καταλανικό όσο και από το ισπανικό κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο ήταν δημοκρατικός ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και με το κατά πόσο έγινε σεβαστή η άποψη ενός μεγάλου μέρους της καταλανικής κοινωνίας, το οποίο δε συμμερίζεται την ιδέα της ανεξαρτησίας, ο Πουτζεμόν υποστηρίζει ότι σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου οι νόμοι εγκρίνονται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και ότι στην Ισπανία είναι αδύνατο σε μία μειοψηφία, όπως οι Καταλανοί, να έχουν το δικαίωμα αλλαγής του πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι για χρόνια οι ομάδες που τώρα τον κατηγορούν για μη δημοκρατική συμπεριφορά τορπίλιζαν κάθε πιθανότητα συζήτησης ζητημάτων όπως αυτού της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή μιας εθνικής μετάβασης.  Συνεχίζοντας ο Πουτζντεμόν διερωτάται αν είναι δυνατόν το Λαϊκό κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται σε ποσοστό λιγότερο από το 10% στο καταλανικό κοινοβούλιο, να έχει τελικά περισσότερα δικαιώματα από το δικό του κόμμα όσον αφορά την τύχη των Καταλανών.

Ως προς την άφιξή του στο Βέλγιο τέλος, ο Πουτζντεμόν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική και την παρουσία των Φλαμανδών αυτονομιστών στη βελγική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι, αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, αυτό θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.