«Ναι» στη δημιουργία εθνικού στρατού είπε το Κόσοβο – Δυσαρέσκεια από Σερβία και ΝΑΤΟ

«Ναι» στη δημιουργία εθνικού στρατού είπε το Κόσοβο – Δυσαρέσκεια από Σερβία και ΝΑΤΟ

Η απόφαση για δημιουργία εθνικού στρατού δεν βοηθά στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, λέει το ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε σήμερα υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού στρατού 5.000 ατόμων, μια εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας προειδοποίησε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι, μεταδίδει το Reuters.

Η απόφαση, που ήρθε 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της Σερβικής κυριαρχίας και μια δεκαετία μετά την ανεξαρτησία της περιοχής, χαιρετίστηκε ως «ιστορική» από τις ΗΠΑ, ωστόσο επικρίθηκε από το ΝΑΤΟ καθώς δεν βοηθά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Η νομοθεσία για τον μετασχηματισμό της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, που δημιουργήθηκε κυρίως για αντιμετώπιση κρίσεων, πολιτική προστασία και απομάκρυνση των πυρομαχικών από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, σε έναν στρατό, εγκρίθηκε από 105 βουλευτές της εθνοσυνέλευσης των 120 εδρών.

Ένδεκα βουλευτές της σερβικής μειονότητας μποϋκοτάρισαν την ψήφο. Το Σύνταγμα του Κοσόβου δίνει εντολή για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατού, όμως για χρόνια δεν είχε γίνει κάτι, καθώς η Πρίστινα προσπαθούσε να πάρει την έγκριση των Σέρβων του Κοσόβου.

Κατά της κίνησης αυτής τάσσεται και η Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έχει προειδοποιήσει πως ένας εθνικός στρατός του Κοσόβου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Λυπάμαι που ελήφθη αυτή η απόφαση παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το ΝΑΤΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει τώρα να επανεξεταστεί το επίπεδο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ με τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου».

Αν και η δημιουργία ενός τέτοιου στρατού μπορεί να πάρει χρόνια, Σέρβοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκδιωχθούν οι υπόλοιποι Σέρβοι από το Κόσοβο –κατηγορία που έχουν αρνηθεί οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, οι οποίοι βασίζονται στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για στήριξη στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη της χώρας.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπράνμπιτς, άφησε να εννοηθεί πως μια πιθανή αντίδραση του Βελιγραδίου θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική επέμβαση.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επιτηρήσει τους στρατιώτες στα σύνορα με το Κόσοβο τις επόμενες τρεις ημέρες, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του χθες Πέμπτη.

Πάντως, αναλυτές σημειώνουν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξουν ενέργειες από τον στρατό της Σερβίας κατά του Κοσόβου, δεδομένων των φιλοδοξιών του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, το Κόσοβο θα δημιουργήσει υπουργείο Άμυναςκαι ο μελλοντικό στρατός θα απαρτίζεται από 5.000 ενεργούς στρατιώτες και 3.000 εφέδρους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Πρίστινα είπαν πως η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 10  χρόνια.